Novosti

2015
 • SKRAĆENO RADNO VRIJEME POSLOVNICA NA DANE 24.12. I 31.12.2015.
  22pro
  Obavještavamo Vas da će poslovnice Banke dana 24. i 31. prosinca 2015. godine raditi po skraćenom radnom vremenu do 12:00 sati.
 • Obavijest o smanjenju kamatne stope po štednom E-Vaba računu po viđenju
  16stu

  Poštovani Klijenti,
   
  zahvaljujemo Vam na dosadašnjoj suradnji, te Vas, u skladu sa Načelima Banke za utvrđivanje kamatnih stopa za depozite građana i promjene naknada za usluge (dalje: Načela) i Općim uvjetima poslovanja Vaba d.d. banke Varaždin za depozitno poslovanje s građanima, obavještavamo o promjeni visine kamatne stope po Vašem štednom E-Vaba računu po viđenju.
   
  Uslijed smanjenja Indeksa referentne kamatne stope na depozite, obavještavamo Vas da od 01.12.2015 kamatna stopa po Vašem štednom E-Vaba računu po viđenju iznosi 2,00%, godišnja, promjenjiva.
   
  Visina promjenjivih kamatnih stopa se, sukladno Načelima, prati putem ¨Indeksa referentne kamatne stope na depozite¨ (dalje: Indeks), koji se izračunava i objavljuje na internet stranicama Banke kvartalno. Indeks prati trend tržišnih kamatnih stopa na depozite građana u RH.
   
  Kretanje Indeksa, kao i važeća Načela koja detaljno propisuju uvjete promjenjivosti kamatnih stopa, dostupni su Vam na internet stranici www.vababanka.hr, kao i u svim poslovnicama Vaba d.d. banke Varaždin.
   
  Za sva pitanja slobodno nam se obratite na besplatni broj telefona 0800 8222, e-mail: 0800@vaba.hr, odnosno u najbližu poslovnicu Banke.
   
  Zahvaljujemo na povjerenju.
   
  S poštovanjem,
  Vaba d.d. banka Varaždin
   

 • Obavijest Klijentima o prestanku izdavanja čekovnih blanketa
  20lis
  Poštovani Klijenti,
   
  od 01.11.2015. Vaba d.d. banka Varaždin prestaje s izdavanjem čekovnih blanketa.
  Čekovima Vaba d.d. banke Varaždin možete plaćati do 31.03.2016., a Banka će zaprimati čekove na naplatu do 30.09.2016., nakon čega čekovni blanketi postaju nevažeći.
  Ako želite, nerealizirane čekovne blankete možete vratiti u Banku nakon 01.11.2015, a najkasnije do 31.12.2015., uz povrat naplaćene naknade za izdani čekovni blanket po cijeni 2,00 HRK/čekovni blanket.
 • Obavijest - Izmjene i dopune Općih uvjeta Vaba d.d. banke Varaždin za obavljanje poslova platnog prometa sa fizičkim osobama - potrošačima
  16lis
  Poštovani Klijenti,
   
  obavještavamo Vas da sa 01.11.2015 stupaju na snagu novi (promijenjeni) :
  ·         Opći uvjeti Vaba d.d. banke Varaždin za obavljanje poslova platnog prometa sa fizičkim osobama - potrošačima
   
  Sažetak i objašnjenje izmjena i dopuna Općih uvjeta možete vidjeti ovdje .
 • Vaba d.d. banka ulazi na njemačko tržište
  12lis
  Odlukom BaFin-a Vaba d.d. banka Varaždin otvara mogućnost štednje i za njemačke klijente
   
  Varaždin, 12. listopad 2015. – Odlukom njemačkog BaFin-a (Die Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht) Vaba d.d. banci  Varaždin je dozvoljeno poslovanje i na njemačkom tržištu, odnosno konkretno otvorena je mogućnost pružanja usluge prikupljanja depozita od klijenata u inozemstvu.
   
  Vaba d.d. banka Varaždin tako će, osim klijentima u Hrvatskoj, od sada pružati i mogućnost deponiranja viška sredstava i klijentima iz Njemačke.
   
  Širenje poslovanja na tržište Njemačke omogućeno je zahvaljujući izvrsnoj suradnji s tvrtkom Savedo i partnerskom njemačkom Biw bankom koja je svoje mjesto na tržištu pronašla upravo nastojeći klijetima ponuditi izbor više. Naime, klijentima odnosno privatnim investitorima koji nisu zadovoljni s ponudom postojećih usluga na domicilnom tržištu ili pak žele diverzificirati rizik svojih ulaganja, putem sofisticirane online platforme, omogućuju da sigurno i uz kvalitetnije uvjete ulažu svoj novac u susjednim europskim zemljama odnosno na području Europske unije.
   
  Oročenje depozita u iznosu do maksimalno 100.000 EUR-a izuzetno je jednostavno – putem sofisticirane SAVEDO online platforme jednostavno je odabrati željene usluge i uvjete te bez putovanja u zemlju iz koje banka potječe i straha od nerazumijevanja zbog jezičnih barijera izvršiti željenu transakciju.
   
  Vaba d.d. banka na ovaj način koristi mogućnosti koje pruža članstvo u Europskoj uniji te započinje sa širenjem poslovanja na području EU regije.
   
   
   
   

   
  Vaba d.d. banka Varaždin
  Vaba d.d. banka Varaždin vodeća je banka sjeverozapadne Hrvatske s jasnom vizijom ulaska u prvih 10 banaka u Republici Hrvatskoj u sljedećih pet godina. Svoje korijene vuče još iz 1994. godine kad je osnovana Brodsko-posavska banka d.d. sa sjedištem u Slavonskom Brodu, dok 2005. godine, naslanjajući se na tradiciju nekadašnje Varaždinske banke,  mijenja ime u Vaba d.d. banku te sjedište seli u Varaždin. Ubrzo kupuje imovinu i preuzima obveze Primus banke te otvaranjem poslovnica u Zagrebu, Čakovcu i ostalim većim gradovima sjeverozapadne Hrvatske širi svoje poslovanje i tržišni udio. Vaba d.d. banka danas posluje kroz 8 poslovnica te ima 141 zaposlenog djelatnika. Kvalitetu poslovanja Vaba d.d. banke Varaždin prepoznala je vodeća češka banka – J&T Banka, koja je Vaba d.d. banku u lipnju  2014. godine dokapitalizirala iznosom od 75.000.000,00 kuna, čime je ukupni kapital Banke povećan je na 128,7 milijuna kuna. Novo povećanje temeljnog kapitala uslijedilo je već u siječnju 2015. godine, temeljem odluke Uprave Banke te suglasnosti Nadzornog odbora, kada je temeljni kapital dodatno povećan novom uplatom većinskog vlasnika J&T banke Prag za iznos od 37,5 milijuna kuna na iznos od 166.085.400,00 kuna.  Posljednjim povećanjem temeljnog kapitala u rujnu 2015. godine u iznosu od 65.000.000,00 kuna, slijedeći strategiju poslovanja, temeljni kapital povećan je na 231.085.400,00 kuna.  Udjelom od 76.81 posto u vlasničkoj strukturi i upravljanjem banke u narednom razdoblju J&T banka će dodatno unaprijediti poslovanje Vaba d.d banke Varaždin te tako, svojim kapitalom, znanjima i iskustvima, sudjelovati u stvaranju pouzdane i moderne hrvatske banke spremne u svakom trenutku odgovoriti zahtjevima klijenata. 
 • Podrškom mladim umjetnicima na Špancirfestu Vaba d.d. banka nastavlja društveno odgovorni projekt „Prijatelj umjetnosti“
  18kol
  Društveno odgovornim poslovanjem do unapređenja vrijedne likovne baštine
    
  Varaždin, 15. kolovoza 2015. – Na jučer održanoj konferenciji za medije u Varaždinu, Vaba d.d. banka predstavljena je kao glavni sponzor ulice Mladih umjetnika u okviru programa ovogodišnjeg Špancirfesta, koji se održava od 21. do 30. kolovoza u Varaždinu pod novim sloganom "Pokreni svoju kreativnost".

  Podrškom mladim umjetnicima, Vaba d.d. banka nastavlja projekt društvene odgovornosti „Vaba d.d. banka – Prijatelj umjetnosti“, kojem je cilj dati potreban obol stvaralaštvu regionalnih, hrvatskih i varaždinskih likovnih umjetnika te tako proširiti dobar glas o iznimnoj kulturno umjetničkoj baštini Hrvatske.

  „Projektom „Vaba d.d. banka – Prijatelj umjetnosti“ želimo dati svoj doprinos unaprjeđenju kulturne baštine i pokazati da nismo samo banka, već i aktivni podupiratelji kulturnog stvaralaštva. Stoga smo sa zadovoljstvom podržali mlade umjetnike koji će u Uskoj ulici u Varaždinu, u okviru Špancirfesta, posjetiteljima izložiti svoje radove. Kako smo i najavili, u okviru projekta „Prijatelj umjetnosti“, u našim poslovnicama diljem Hrvatske u nadolazećem razdoblju organizirat ćemo  brojne izložbe poznatih likovnih umjetnika koje će ujedno biti i prodajne, a na jednoj od njih naći će se i radovi mladih umjetnika s ovogodišnjeg Špancirfesta. Također, u prostorima Vaba banke u Puli trenutno je u tijeku prodajna izložba akademskog slikara Nenada Opačića. Građane želimo ovim projektom upoznati i s drugim oblicima ulaganja, kao što je ulaganje u umjetnine - Art Banking, po čemu se Vaba banka izdvaja od ostalih banaka.“ – izjavila je Ivana Cesar, direktorica Sektora poslovanja s građanima Vaba d.d. banke.

  Varaždinski Festival dobrih emocija - Špancirfest jedno je od najposjećenijih festivalskih događanja u Hrvatskoj i regiji, kojeg mnogi smatraju ponajboljim uličnim festivalom u Hrvatskoj.

  Spajajući kulturnu baštinu Varaždina i varaždinskog kraja stvoren je proizvod, koji svake godine, već 17 godina, privlači velik broj posjetitelja (prosječna posjećenost posljednjih godina je 200 tisuća posjetitelja) koji sudjeluju u transformaciji Varaždina u pozornicu na kojoj se nude razni kulturni sadržaji).

  Osim bogatog glazbenog programa, na ovogodišnjem će Špancirfestu biti cijeli niz sadržaja, kreativnih radionica za najmlađe, radionica za odrasle, Vinski grad, Uska ulica napučena mladim umjetnicima, ali i drugi atraktivan ulični program.

     


  Vaba d.d. banka Varaždin
  Vaba d.d. banka Varaždin vodeća je banka sjeverozapadne Hrvatske s jasnom vizijom ulaska u prvih 10 banaka u Republici Hrvatskoj u sljedećih pet godina. Svoje korijene vuče još iz 1994. godine kad je osnovana Brodsko-posavska banka d.d. sa sjedištem u Slavonskom Brodu, dok 2005. godine, naslanjajući se na tradiciju nekadašnje Varaždinske banke,  mijenja ime u Vaba d.d. banku te sjedište seli u Varaždin. Ubrzo kupuje imovinu i preuzima obveze Primus banke te otvaranjem poslovnica u Zagrebu, Čakovcu i ostalim većim gradovima sjeverozapadne Hrvatske širi svoje poslovanje i tržišni udio. Vaba d.d. banka danas posluje kroz 8 poslovnica te ima 141 zaposlenog djelatnika.  Kvalitetu poslovanja Vaba d.d. banke Varaždin prepoznala je vodeća češka banka – J&T Banka, koja je Vaba d.d. banku u lipnju  2014. godine dokapitalizirala iznosom od 75.000.000,00 kuna, čime je ukupni kapital Banke povećan je na 128,7 milijuna kuna. Novo povećanje temeljnog kapitala uslijedilo je već u siječnju 2015. godine, temeljem odluke Uprave Banke te suglasnosti Nadzornog odbora, kada je temeljni kapital dodatno povećan novom uplatom većinskog vlasnika J&T banke Prag za iznos od 37,5 milijuna kuna na iznos od 166.085.400,00 kuna.  Udjelom od 67.74 posto u vlasničkoj strukturi i upravljanjem banke u narednom razdoblju J&T banka će dodatno unaprijediti poslovanje Vaba d.d banke Varaždin te tako, svojim kapitalom, znanjima i iskustvima, sudjelovati u stvaranju pouzdane i moderne hrvatske banke spremne u svakom trenutku odgovoriti zahtjevima klijenata.
   
   
 • Porast neto kamatnih prihoda 27,9 posto
  4kol
  Ulaskom J&T banke u vlasničku strukturu pojačana ulaganja u razvoj kadrova te intenzivirane poslovne aktivnosti
   
  Varaždin, 28. srpnja 2015. – Vaba d.d. banka Varaždin prema nerevidiranim podacima prvo je polugodište ove godine završila je s ukupnom imovinom od HRK 1,44 milijarde, pri čemu su ukupni krediti iznosili HRK 727,6 milijuna, a što predstavlja rast od 15,25 posto u odnosu na 31.12.2014. godine.
   
  U prvoj polovici 2015. godine Vaba d.d. banka ostvarila je HRK 30,6 milijuna kamatnih prihoda dok su kamatni rashodi iznosili 22,0 milijuna, što je rezultiralo neto kamatnim prihodom od 8,5 milijuna kuna, a što je porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 27,9 posto odnosno HRK 1,9 milijuna.  
   
  Ukupni depoziti Banke porasli su u odnosu na 31.12.2014. godine za HRK 46,2 milijuna, što predstavlja povećanje od 4,09 posto te su 30.06.2015. godine iznosili 1.175,17 milijuna kuna.
   
  Opći administrativni troškovi, amortizacija i ostali troškovi veći su u odnosu na prethodnu godinu za HRK 3,8 milijuna te iznose HRK 23,4 milijuna, a odnose se na ulaganja u razvoj kadrova te intenziviranje poslovnih aktivnosti.
   
  Na poziciji vrijednosnog usklađivanja i rezerviranja Banka je zabilježila ispravke vrijednosti  u neto iznosu HRK +0,7 milijuna, a koja su prethodne godine iznosila HRK + 9,9 milijuna, vezano uz naplatu rezerviranih potraživanja.
  Sukladno navedenom, ostvareni gubitak nakon vrijednosnog usklađenja sukladan je planiranom i iznosi HRK 6,5 milijuna.
   
  Na dan 30.06.2015. ukupni kapital iznosi HRK 154,8 milijuna te predstavlja povećanje od 25,1 posto u odnosu na 31.12.2014. godine, a kao rezultat provedene dokapitalizacije uplatom u novcu J&T Banke Prag, za iznos od 37,5 milijuna kuna, čime je osiguran daljnji rast i razvoj Vaba d.d. banke kao i jačanje njenog položaja kao pouzdane i moderne hrvatske Banke spremne u svakom trenutku odgovoriti zahtjevima svojih klijenata.
 • Vaba d.d. banka predstavila novi projekt društvene odgovornosti „Prijatelj umjetnosti“
  23srp
  Izabrana djela akademskog slikara Nenada Opačića po prvi puta izložena u Puli
  Suradnjom s velikanima hrvatske likovne umjetnosti do unapređenja hrvatske kulturne baštine

  Pula, 22.7.2015. – U prostorima Vaba d.d. banke Varaždin danas je u Puli otvorena izložba akademskog slikara Nenada Opačića, koji je svoj izabrani likovni opus, uz prisustvo brojnih uzvanika, po prvi puta predstavio i u Puli.
   
  Vaba d.d. banka Varaždin, članica J&T Finance Group, ljetne dane odlučila je naime uljepšati novim projektom društvene odgovornosti „Prijatelj umjetnosti“, kojem je cilj dati potreban obol stvaralaštvu hrvatskih i varaždinskih likovnih umjetnika te tako proširiti dobar glas o iznimnoj kulturno umjetničkoj baštini na koju svi zajedno zaista možemo biti ponosni.
   
  Ovo je ujedno i prva izložba Nenada Opačića u Puli, a nakon što su njegova djela ovog proljeća s oduševljenjem prihvaćena na izložbi „Velikani hrvatske umjetnosti 20. stoljeća“ u Budimpešti i Bratislavi.  
  Nenad Opačić (1949., Varaždin), svoju profesionalnu umjetničku karijeru počeo je 1972. godine završetkom Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Raula Goldonija. Na njegov slikarski opus bitno su utjecali profesori i mentori s Akademije, a neki od njih su: Ljubo Ivančić, Ferdinad Kulmer, Ivo Šebalj, Marko Peić i drugi. Rad Nenada Opačiča bio je prepoznat već od najranijih dana pa je već od 1972. do 1975. bio suradnik majstorske radionice poznatog hrvatskog slikara prof. Krste Hegedušića, a odmah potom, sve do 1991. godine voditelj Galerije Karas HDLU-a u Zagrebu. Koliko su povezani slikarstvo i Nenad Opačić dokazuje i njegovo ostvarenje koje uključuje 68 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu te sudjelovanje na više od 200 skupnih izložbi. Za svoj rad osvojio je brojne nagrade i priznanja, a sada je predsjednik varaždinskog HDLU-a.
   
  Vaba d.d. banka izložbom u poslovnici Banke u Puli danas je i službeno označila početak novog velikog  projekta društvene odgovornosti Vaba d.d. banke, kojim svim svojim klijentima ali i hrvatskoj javnosti želi poručiti, a sukladno poslovnoj strategiji, da nije samo banka, da je od sada i „Prijatelj umjetnosti“.
   
  U poslovnicama Vaba d.d. banke diljem Hrvatske tako će u nadolazećem razdoblju organizirati brojne izložbe poznatih likovnih umjetnika, dok će svim zainteresiranim poklonicima likovne umjetnosti biti na raspolaganju i mogućnost kupnje odabranih likovnih djela renomiranih autora. 

  Monika Céreová, Zamjenik predsjednika Uprave, Nenad Opačić, Akademski slikar:   
 • Vaba d.d. banci uručena nagradu za najbolji web dizajn 2015
  12lip
  Nova web stranica Vaba d.d. banke odnijela pobjedu u oštroj konkurenciji 

  Varaždin, 12. lipnja 2015. –   Nova web stranica Vaba d.d. banke Varaždin, a koja je hrvatskoj javnosti predstavljena prije nepunih mjesec dana, na jučerašnjem prvom danu dvodnevne edukativne konferencije Webindustrija 2015, osvojila je nagradu za najbolji web dizajn, čime je i stručna javnost potvrdila ispravan odabir i web politiku Banke.
   
  Masterweb nagrada priznanje je struke - jedino ovog tipa koje se dodjeljuje u Republici Hrvatskoj.

  Proces dodjele Masterweb nagrada, koje se već tradicionalno uručuju prvog dana manifestacije Webindustrija 2015, okuplja stručni tim (žiri) koji analizira i promišlja sadašnje i buduće internetske tehnologije, korisnika stavlja u središte te valorizira društveni i marketinški aspekt online poslovanja te kroz završnu dodjelu Masterweb nagrada, pozitivnom selekcijom daje javno mišljenje o smjeru budućeg razvoja interneta.
   
  Nagradu u kategoriji Najbolji web-dizajn 2015 u oštroj konkurenciji ove je godine, uz još dvoje nagrađenih, osvojila Vaba d.d. banka, članica J&T Grupe. Osim samog vizualnog dojma, žiri je ocjenjivao i funkcionalne mogućnosti web-sjedišta sa strane korisnika te cjelokupno korisničko iskustvo dok su tehničke karakteristike izvedbe web-sjedišta svakako bile dodatan plus prilikom procesa žiriranja.
   
  Vidno zadovoljni primitkom ove nagrade  u Vaba d.d. banci nisu krili oduševljenje te su istakli kako je ova nagrada još jedan poticaj da istim tempom nastave i dalje, dodatno unapređujući svoje proizvode i usluge, a što od njih s pravom i očekuju brojni klijenti.

  Lada Lepoglavec, voditeljica Službe marketinga ovom prilikom zahvalila se Globaldizajnu koji  je dizajnirao stranice, kao i kolegicama i kolegama iz Vaba d.d. banke koji su zajedno s njom marljivo i s mnogo entuzijazma radili na ovom izazovnom ali danas eto i potvrđeno kvalitetnom projektu.  „ Ova nagrada zapravo je još jedna pozitivna posljedica promjena koje su započete dolaskom novog vlasnika Vaba d.d. banke, J&T Finance groupe u lipnju prošle godine, kao i rezultat pojačanih ulaganja u tehnologiju, u znanja zaposlenika te unapređenje postojećih i uvođenje novih proizvoda i usluga, čime i svi mi zaposlenici, no iznad svega naši klijenti možemo biti itekako zadovoljni. Novo razdoblje je pred nama i uvjerena sam da će otvoriti još mnogo novih prostora“, dodala je. 

  Josip Horvat, Direktor IT Sektora, Lada Lepoglavec, Voditeljica Službe marketinga:


   
 • Održana redovna Glavna skupština
  11lip
  Dana 11.6.2015. održana je redovna Glavna skupština Vaba d.d. banke Varaždin, objava poziva za koju je izvršena u Narodnim novinama broj 49/2015 od 6.5.2015. godine.
   
  Odluke su u cijelosti donijete u tekstu kako je bilo predloženo u objavi poziva za glavnu skupštinu, izuzev točke 8. dnevnog reda kojom je predložena izmjena čl. 17. st. 1. Statuta, a u pogledu koje je iznijet protuprijedlog dioničara s obzirom da je u objavi poziva pogrešno naveden datum održavanja skupštine, a koji je protuprijedlogom ispravljen, te je takav protuprijedlog i usvojen propisanom većinom glasova.

  Rezultati glasovanja
 • Sažetak izmjena i dopuna - Načela za utvrđivanje promjenjivih kamatnih stopa po kreditima građana (potrošača)
  10lip
  Poštovani Klijenti,

  u nastavku slijedi pojašnjenje promjena u Načelima za utvrđivanje promjenjivih kamatnih stopa po kreditima građana (potrošača) (dalje: Načela) s primjenom od 01.07.2015. 

  Izmjene i dopune u novim Načelima odnose se na: 

  Točke 2.1. i 3. su formalno-tehnički usklađene sa izmjenama u metodologiji izračuna i objave Nacionalne referentne stope (NRS) od strane Hrvatske udruge banaka. Konkretno, izmjene se odnose na promjene u vremenu objave HNBa o agregiranim podacima o kamatnim troškovima svih banaka u RH na glavne izvore sredstava u tijeku prethodnog tromjesječja, a što je podloga za izračun NRSa. 

  U točkama 5. i 7. Načela ažurirana je nova domena web stranice Banke 

  U Varaždinu, 08.06.2015

   
 • Novim logom ujedinjene snage Vaba d.d. banke i J&T banke
  5svi

  Lakoćom do svih potrebnih informacija kroz nove web stranice Vaba d.d. banke


  Varaždin, 05. svibnja 2015. –   Sukladno Odluci Uprave Banke, Vaba d.d. banka dobila je novi, redizajnirani logo s kojim će, objedinjujući snage i dosadašnji vizualni identitet Vaba d.d. banke Varaždin i J&T Banke, odnosno J&T Finance Group, postati još prepoznatljivija na hrvatskom ali i europskom bankarskom tržištu.
   
  „Novim logom zadržan je postojeći vizualni identitet Vaba d.d. banke Varaždin odnosno ono po čemu nas klijenti već godinama prepoznaju, dok su pažljivim odabirom boja J&T Grupacije logu Banke udahnuti nova snaga i svježina, koja svoju potporu ima kako u vlasničkoj strukturi tako i u međunarodnim iskustvima i znanju koja su Vaba d.d. banci postala dostupna ulaskom u J&T Finance Group“ , istakli su prilikom predstavljanja novih vizualnih standarda predsjednik Uprave Vaba d.d. banke Varaždin Ivica Božan i Monika Cereova, zamjenica predsjednika Uprave i članica Uprave.
   
  Obzirom na buduće planove te naglasak na klijentima u potpunosti prilagođene proizvode i usluge, logo je dobio dva lica, standardnu i ekskluzivnu varijantu. Standardna verzija loga sastoji se od tamno sive i svjetlo sive boje,  dok logo dolazi u okomitom i položenom formatu.  Ekskluzivna verzija loga sastoji se od tamno sive i srebrne mat boje, a logo također dolazi u okomitom i položenom formatu.  Izmjene u logotipu banke jasno se očituju i na web stranicama Vaba d.d. banke koja su s današnjim danom i novim dizajnom postale još dostupnije korisnicima usluga Vaba d.d. banke, a dolazak do informacija omogućen je jednostavnim i jasnim  navigacijskim sustavom usmjerenim na potrebe klijenata, dok dizajn odiše lakoćom poslovanja i atmosferom koja je prisutna i u poslovnicama banke te koja će se dodatno usavršavati i u budućnosti.

  Promjene u vizualnom identitetu slijedit će i promjene u poslovanju banke, koja će i nadalje njegovati kvalitetu poslovanja Vaba .d.d banke Varaždin, nadopunjujući je novim proizvodima i uslugama temeljenim na međunarodnim znanjima i iskustvima kao i jačem naglasku na privatno bankarstvo kao jednom od važnijih segmenata razvoja banke, banke s jasnom vizijom ulaska u prvih 10 banaka u Republici Hrvatskoj u sljedećih pet godina.
   
 • Sažetak izmjena i dopuna Općih uvjeta i načela odgovornog poslovanja Vaba d.d. banke Varaždin s obrazloženjem
  8tra
  Sažetak izmjena i dopuna Općih uvjeta i načela odgovornog poslovanja Vaba d.d. banke Varaždin s obrazloženjem
  Uprava Banke je na svojoj 9. sjednici, održanoj dana 11.3.2015. g. odobrila promjenu Općih uvjeta poslovanja Vaba d.d. banke Varaždin s uvođenjem načela odgovornog postupanja u rješavanju prigovora klijenata; potrošača i pravnih osoba , odnosno drugih entiteta.
  Svrha izmjene, odnosno dopune ovog dokumenta je obratiti svojim klijentima i javnosti o spremnosti i određenosti banke da se bilo kakva nezadovoljstva rješavaju hitno, profesionalno i odgovorno te da se upravlja sustavom rješavanja prigovora na zadovoljstvo svih.
  Posebno se ističu komunikacijski kanali i interne odgovornosti zaposlenika u prihvaćanju i evidentiranju prigovora, objektivnom rješavanju, obavještavanju klijenta te internom i eksternom izvještavanju, podlogama za ocjenu i poboljšanje sustava rješavanja prigovora , ali i boljeg funkcioniranja banke.
  Izmjene i dopune Općih uvjeta i načela odgovornog poslovanja stupit će na snagu 15 dana od objave ovog Sažetka izmjena i dopuna s obrazloženjima na internetskoj stranici Vaba d.d. banke Varaždin.
   
  Pregled izmjena i dopuna;
   
  Rješavanje prigovora i pritužbi klijenata
   
  Prigovor i/ili pritužba potrošača , pravnih osoba i drugih entiteta je izjava o njihovom nezadovoljstvu u vezi s pružanjem naručene usluge.
  Izjava se upućuje putem elektronskih kanala komunikacije; email banke 0800@vaba.hr, besplatnog telefona 0800 8222 i uručivanjem izjave nadležnim osobnim bankarima ili voditeljima poslovnog odnosa. Banka prihvaća i rješava prigovore i pritužbe upućene putem Hrvatske narodne banke, udruga za zaštitu potrošača ili prigovore upućene posredovanjem Hrvatske gospodarske komore.
  Postupak za rješavanje prigovora i/ ili pritužbi je hitan i prioritetan. O nalazima i rješenjima se na odgovarajući način obavještava klijent.
  Za materijalno značajne prigovore, koji mogu utjecati na rast operativnih troškova i povećanje reputacijskog rizika obavještava se nadležni direktor Sektora i u drugom koraku, Uprava banke. Nadležni direktori izvještavaju Upravu banke o realiziranim prigovorima i/ili pritužbama i rješenjima istih, kao i o rizicima terminski.
  Upravljanje prigovorima i/ili pritužbama, evidentiranje i izvještavanje realizira se kroz aktivnosti propisane Procedurom o upravljanju reklamacijama i radnim uputama, koje po potrebi donose nadležni direktori.
  Funkcija usklađenja kontrolira i upravlja s reklamacijama na rješenja po prigovorima i s reklamacijama upućenih kroz institucije u Republici Hrvatskoj.
   
  8.4.2015
  Služba za usklađenja i SPN
   
   
 • Obavijest - Izmjene i dopune Općih uvjeta za depozitno i kreditno poslovanje
  13ožu

  Poštovani Klijenti,
   
  obavještavamo Vas da sa 01.04.2015 stupaju na snagu novi (promjenjeni) :
  • Opći uvjeti poslovanja Vaba d.d. banke Varaždin za depozitno poslovanje s građanima
  • Opći uvjeti poslovanja Vaba d.d. banke Varaždin za kreditno poslovanje s građanima
   
  Pojašnjenje izmjena i dopuna Općih uvjeta možete vidjeti ovdje.
 • Vaba d.d. banka, Međimurska županija i Ministarstvo poduzetništva i obrta potpisali Ugovor o poslovnoj suradnji u provedbi programa „Kreditom do uspjeha 2014.“ Mjera 1. „Kreditom do konkurentnosti“
  6ožu
  Varaždin, 06. ožujka 2015. –  Prokurist Vaba d.d. banke Varaždin Stanko Kežman, župan Međimurske županije Matija Posavec i ministar Ministarstva poduzetništva i obrta Gordan Maras potpisali su danas u Međimurskoj županiji Ugovor o poslovnoj suradnji u provedbi programa „Kreditom do uspjeha 2014.“ Mjera 1. „Kreditom do konkurentnosti“, a kojim će osigurati dodatne i još kvalitetnije uvjete kreditiranja malih i srednjih poduzetnika i obrtnika te doprinijeti daljnjem unapređenju gospodarstva regije.
  Svrha ovog programa osiguranje je povoljnog financiranja sektora malog gospodarstva kroz subvenciju kamatne stope odnosno stvaranje uvjeta za lakši pristup izvorima financiranja za unapređenje poslovnih aktivnosti, postizanje više razine standarda kvalitete proizvoda i usluga, tehnološka unapređenja, nesmetani nastavak poslovne aktivnosti i uspostavljanje dugoročne financijske ravnoteže te povećavanje i zadržavanje stabilnosti i uspješnosti poslovanja.
  Poduzetnicima će tako, sukladno ovom programu, biti na raspolaganju sredstva u iznosu od 100.000,00 do 5.000.000,00 kuna, a namijenjena su financiranju kupnje, izgradnje, uređenja ili proširenja gospodarskih objekata, kupnje nove opreme ii pojedinih dijelova nove opreme odnosno ulaganjima u obrtna sredstva do 20 posto za projekte iz uslužne djelatnosti i do 30 posto za projekte iz proizvodne djelatnosti iznosa ukupno odobrenog kredita. Rok otplate je od 7 do 10 godina, ovisno o namjeni korištenja odobrenih sredstava, uz poček do 2 godine koji ulazi u rok otplate kredita. Fiksna kamatna stopa iznosi 7 posto  odnosno 6,5 posto godišnje ukoliko je kredit odobren uz jamstvo Agencije HAMAG BICRO.
  Navedenim programom Ministarstvo poduzetništva i obrta subvencionira kamatnu stopu u iznosu od 2 postotna poena za projekte iz proizvodne djelatnosti i 1 postotni poen za projekte iz uslužne djelatnosti dok Međimurska županija subvencionira kamatu na Poduzetničke kredite s 1 postotnim poenom za projekte iz proizvodne djelatnosti i 1 postotnim poenom za projekte iz uslužne djelatnosti. 
  „Potpisivanje Ugovora Vaba d.d. banke, Međimurske županije i Ministarstva poduzetništva i obrta kvalitetan je korak na putu osiguranja još povoljnijih uvjeta poslovanja poduzetnika i obrtnika Međimurske županije kojim sve uključene strane dajući svoj doprinos nastavljaju s podrškom zajednice u kojoj djeluju. Dosadašnja pozitivna iskustva stečena u Varaždinskoj županiji ovim načinom prenijet ćemo i na Međimursku županiju, otvarajući itekako potrebne prostore u financiranju gospodarstvenika ove regije“,  istakao je Stanko Kežman, prokurist Vaba d.d. banke Varaždin.
   
 • Vaba d.d. banka, Varaždinska županija i Ministarstvo poduzetništva i obrta potpisali Ugovor o poslovnoj suradnji u provedbi programa „Kreditom do uspjeha 2014.“ Mjera 1. „Kreditom do konkurentnosti“
  18vlj
   
  Varaždin, 17. veljače 2015. –  Prokurist Vaba d.d. banke Varaždin Stanko Kežman, župan Varaždinske županije Predrag Štromar i ministar Ministarstva poduzetništva i obrta Gordan Maras potpisali su danas u Varaždinskoj županiji Ugovor o poslovnoj suradnji u provedbi programa „Kreditom do uspjeha 2014.“ Mjera 1. „Kreditom do konkurentnosti“. Nakon potpisivanja programa „Kreditom do uspjeha 2014. Mjera 2. „Kreditom do uspješnog poslovanja“ u prosincu prošle godine i ovim programom osigurat će se dodatni i još kvalitetniji uvjeti kreditiranja malih i srednjih poduzetnika i obrtnika odnosno stvoriti daljnji potrebni uvjeti za uspješno poslovanje i unapređenje gospodarstva regije.
  Svrha ovog programa osiguranje je povoljnog financiranja sektora malog gospodarstva kroz subvenciju kamatne stope odnosno stvaranje uvjeta za lakši pristup izvorima financiranja za unapređenje poslovnih aktivnosti, postizanje više razine standarda kvalitete proizvoda i usluga, tehnološka unapređenja, nesmetani nastavak poslovne aktivnosti i uspostavljanje dugoročne financijske ravnoteže te povećavanje i zadržavanje stabilnosti i uspješnosti poslovanja.
  Poduzetnicima će tako, sukladno ovom programu, biti na raspolaganju sredstva u iznosu od 100.000,00 do 5.000.000,00 kuna, a namijenjena su financiranju kupnje, izgradnje, uređenja ili proširenja gospodarskih objekata, kupnje nove opreme ii pojedinih dijelova nove opreme odnosno ulaganjima u obrtna sredstva do 20 posto za projekte iz uslužne djelatnosti i do 30 posto za projekte iz proizvodne djelatnosti iznosa ukupno odobrenog kredita. Rok otplate je od 7 do 10 godina, ovisno o namjeni korištenja odobrenih sredstava, uz poček do 2 godine koji ulazi u rok otplate kredita. Fiksna kamatna stopa iznosi 7 posto,  odnosno 6,5 posto godišnje ukoliko je kredit odobren uz jamstvo Agencije HAMAG BICRO.
  Navedenim programom Ministarstvo poduzetništva i obrta subvencionira kamatnu stopu u iznosu od 2 postotna poena za projekte iz proizvodne djelatnosti i 1 postotni poen za projekte iz uslužne djelatnosti dok Varaždinska županija subvencionira kamatu na Poduzetničke kredite s 1 postotnim poenom za projekte iz proizvodne djelatnosti i 1 postotnim poenom za projekte iz uslužne djelatnosti. 
  „Današnje potpisivanje Ugovora Vaba d.d. banke, Varaždinske županije i Ministarstva poduzetništva i obrta nastavak je već potvrđeno uspješne suradnje kojim i dalje nastavljamo s aktivnim sudjelovanjem i podrškom zajednice u kojoj djelujemo, a vezano uz osiguranju još kvalitetnijih uvjeta poslovanja poduzetnika i obrtnika Varaždinske županije“,  istakao je Stanko Kežman, prokurist Vaba d.d. banke Varaždin.  
 • Obavijest korisnicima internet bankarstva
  5vlj
   Poštovani korisnici Internet bankarstva,
  zbog održavanja, pristup Internet bankarstvu biti će onemogućen u subotu 7.2.2015. u vremenu od 13:00 do 00:00 sati.
  Hvala na razumijevanju
 • Nadogradnja Internet bankarstva
  2vlj
   Poštovani korisnici,
  u subotu 31.01.2015. u svrhu poboljšanja kvalitete usluge izvršena je sistemska nadogradnja Internet bankarstva, kojom je sigurnost usluge podignuta na još višu razinu. Ovime obavještavamo sve korisnike Internet bankarstva koji koriste operativni sustav Windows XP i preglednik Internet Explorer 8 ili niži, da u svojim preglednicima omoguće slijedeću postavku, kako bi se i dalje mogli normalno prijavljivati na EnterVabu:
  Internet Explorer > Tools > Internet options > Advanced > u odjeljku Security staviti kvačicu pored „Use TLS 1.0“
 • Novo radno vrijeme poslovnice Slavonski Brod
  30sij
  Od 02. veljače novo radno vrijeme poslovnice Slavonski Brod
  biti će:

  od ponedjeljka do petka od 07:30 do 19:30
  subotom od 07:30 do 12:00  
 • Obavijest
  15sij