Novosti

2009
 • Radno vrijeme poslovnica 24. i 31. prosinca 2009.
  22pro

  Obavještavamo Vas da će poslovnice Banke dana 24. i 31. prosinca raditi po skraćenom radnom vremenu do 13.00 sati. 

 • Božićna fantazija u Varaždinu
  21pro

  Ove godine, neposredno prije Božića, 18. prosinca, imali smo iznimnu čast u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu ugostiti sopranisticu svjetskog glasa, Invu Mulu, koja je nastupila uz  Varaždinski komorni orkestar, kojim je dirigirao Ivan Repušić. Na pozornici su nastupili, uz poznatu umjetnicu, i Varaždinski Štigleci, te balerine iz Udruge za klasični balet Vindija.
  Božićno ozračje u našem gradu uz ovakav poklon Vaba d.d. banke kao glavnog pokrovitelja i organizatora, te grada Varaždina i Varaždinske županije kao suorganizatora i pokrovitelja zacijelo će biti još ljepše i bogatije.   

 • Nova poslovnica Vabe na varaždinskom Korzu
  7pro
  Od danas, 7. prosinca 2009. godine posjetite nas u novootvorenoj poslovnici Vabe na varaždinskom Korzu, Trg kralja Tomislava 4.

  Radno vrijeme poslovnice:
  ponedjeljak-petak: 7:30-19:30,
  subotom: 7:30-12:30.
 • Vaba d.d. banka Varaždin na Katarinskom sajmu u Slavonskom Brodu
  3pro  Vaba d.d. banka Varaždin je redovit sudionik Katarinskog sajma obrtništva, koji se i ove godine održavao od 27.11. do 29.11. u Slavonskom Brodu, ali ovaj put u prostorima nove sportske dvorane. Na izložbenom prostoru Vaba d.d. banke Varaždin mogle su se dobiti informacije o aktualnim akcijama banke, te drugim proizvodima Banke. Najveći interes Brođani i njihovi gosti pokazali su upravo za štednju.

      
 • Rezultati poslovanja Banke za prvih devet mjeseci 2009.godine
  28lis

  Vaba d.d. banka Varaždin nastavlja sa dobrim poslovnim rezultatima u 2009. godini. U prvih devet mjeseci 2009. godine ostvarena je neto dobit od HRK 3,5 milijuna, dok ukupna imovina iznosi HRK 1,3 milijarde. Depoziti stanovništva dosegli su HRK 599 milijuna, što je za HRK 110 milijuna kuna više nego na kraju 2008. godine.

 • Osma bažulijada
  19lis
   

  Lions klub Varaždin i ove je godine organizirao Bažulijadu na terasi restorana „Park“. Putem ove tradicionalne manifestacije održane 17. listopada, prikupljeno je preko 100.000 kuna za humanitarne svrhe. U pripremanju variva od graha, u našim krajevima poznatog tradicionalnog „bažulja“ nastupilo je 17 ekipa koje su uplatom kotizacije za sudjelovanje potpomogle skupiti novac za humanitarne akcije Lions kluba. Biralo se i najbolje vino, slogan, te ekipa koja je ostavila najupečatljiviji dojam. Glavna aktivnost ove godine je prikupljanje novca za izradu i postavljanje reljefne skulpture centra Varaždina, koja će omogućiti slijepim i slabovidnim osobama lakše snalaženje i kretanje te da opipom dožive ljepotu našeg baroknog grada. Vaba banka se kao i proteklih godina uključila u ovu humanitarnu akciju sa ekipom koju su predvodili: Damir Štefičar (glavni kuhar ) , Franjo Šurbek i Mario Ganzer (pomoćnici pri loncu).
  Oni ove godine nisu ponovili uspjeh iz 2008. godine kada je Franjo ponio titulu za najzrihtanijeg kuhara, no međutim to ih nije spriječilo da se dobro zabave, pojedu ukusno pripremljen grah i da, u konačnici, učine dobro djelo.
  I kako kaže slogan naše ekipe, „Bažulj, češnjak, luk i špek, Vaba tim vam želi : Dooooobar tek!“ pa nek je i tako do sljedeće bažulijade.


 • Otvorenje Obrtničke komore Varaždin
  9lis

   
   Dana 7. listopada svečano je otvoreno novo sjedište Obrtničke komore Varaždin u Vodnikovoj ulici u Varaždinu. Naime, Obrtnička komora Varaždin je od svog osnivanja koristila poslovne prostore Udruženja obrtnika Varaždin u Kukuljevićevoj ulici. Kvalitetnim poslovanjem Komore stvoreni su preduvjeti za kupnju vlastitog poslovnog prostora koji je većim dijelom financiran iz kredita Vaba d.d. banke Varaždin u iznosu od 2.100.000,00 kn s rokom otplate od 10 godina.  Svečanom otvorenju prisustvovali su brojni obrtnici i uglednici iz Varaždina, Varaždinske županije, te krovne obrtničke organizacije.
   
 • Vaba d.d. banka Varaždin primila nagradu Varaždinske županije
  9ruj

   

   

  Varaždin, 8. rujan 2009. – Na danas održanoj Svečanoj sjednici Varaždinske županije, a povodom obilježavanja Dana županije, Županijska skupština Varaždinske županije dodijelila je Nagrade Varaždinske županije u 2009. godini pravnim i fizičkim osobama zaslužnim za gospodarski, društveni i kulturni razvoj Županije te njeno promicanje u zemlji i svijetu.
   
  Vaba d.d. banka Varaždin, domaća banka i dugogodišnji partner Varaždinske županije, ovom je prilikom primila nagradu za poseban doprinos u ostvarenju projekata važnih za poticanje školovanja studenata i učenika na području Varaždinske županije, te projekta cash-pool kojim se na poseban način pomaže općinama i gradovima Varaždinske županije u premošćivanje financijskih problema.
   
  U protekle dvije godine VABA d.d. banka tako je, temeljem potpisanih Ugovora s Varaždinskom Županijom i Ministarstvom rada, obrtništva i malog poduzetništva o provedbi linija Lokalni projekti razvoja – mikrokreditiranje 2007/2008 i Lokalni projekti razvoja - mikrokreditiranje, 2008/2009 odobrila ukupno 64 kredita klijentima s područja Županije, obrtnicima i malim poduzetnicima i to u ukupnom iznosu od 9.803.000 kn.
   
  Unutar navedenog Garancijska agencija Varaždinske županije, kao dodatni instrument osiguranja izdala je 35 garancija za kredite u ukupnom iznosu od 5.479.000 kn.
  Ujedno, s Garancijskom agencijom Varaždinske županije, temeljem sporazuma s Vaba bankom, uz navedeno, plasirano je uz 30 garancija, i dodatnih 30 kredita, u ukupnom iznosu od 7.792.574,98 kuna.
   
  Time je u ukupnom broju kredita uz potporu GARE, kojih je 73, Vaba banka sudjelovala kod odobrenja ukupno 65 kredita, a što je gotovo 90 posto.
   
  Također temeljem suradnje Vaba d.d. banke i Varaždinske županije vezano uz projekt povlaštenih studentskih kredita tijekom proteklih 5 godina u Vaba d.d. banci odobreno je ukupno 663 kredita u iznosu od 24,8 milijuna kuna.

  Jedna od najvećih prednosti ovakve suradnje Varaždinske županije i Vaba d.d. banke kao domaće banke partnera jest zasigurno potencijal koji i nadalje otvara dodatne mogućnosti za buduće projekte, stvarajući realne okvire te aktivno unapređujući gospodarski život Varaždinske županije.
 • Neto dobit Vabe d.d. banke Varaždin u prvih šest mjeseci 2,4 milijuna kuna
  20kol
   

   

  U prvom polugodištu 2009. godine Vaba d.d. banka Varaždin ostvarila je 51,4 milijuna kuna kamatnih prihoda, što predstavlja rast od 18,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uslijed rasta kamatnih stopa na tržištu novca te viših kamatnih stopa na štednju, kamatni rashodi povećani su 34,5%, tako da neto kamatni prihod iznosi 19,9 milijuna kuna, što je manje (0,2%) od rezultata ostvarenih u prvih šest mjeseci 2008. godine. Opći administrativni troškovi i amortizacija su 1,0% manji u usporedbi s istim razdobljem prošle godine te iznose 23,4 milijuna kuna, a ostvarena neto dobit iznosi HRK 2,4 milijuna kuna.

   

  Ukupna imovina na 30.6.2009. iznosi 1,2 milijarde kuna, dok depoziti stanovništva iznose 543,1 milijun kuna, odnosno 54,2 milijuna kuna (11,1%) više nego na kraju 2008. godine. Dokapitalizacijom banke (provedenom u ožujku 2009.), povećan je kapital za 23,2 milijuna kuna, te na 30.06.2009. godine ukupni kapital iznosi 152,8 milijuna kuna.

   

  Detaljnije podaci o rezultatima banke za prvo polugodište 2009. godine možete pronaći na stranicama banke pod „Informacije investitorima“.

 • Obavijest klijentima
  10kol
  Obavještavamo  poštovane klijente Vaba d.d. banke Varaždin da s danom 01.08.2009. godine  Poslovnica Anina,  na adresi Anina 2, Varaždin ima novo radno vrijeme, i to  od ponedjeljka do petka u vremenu od 8,00  do15,00 sati, te subotom od. 8,00 do 12,00 sati.
   
 • TURNIR U PREPONSKOM JAHANJU "FIMA TROFEJ"
  6srp
  Proteklog je vikenda u organizaciji Konjičkog kluba "Varaždin 95", na lokaciji Starog grada održan  po četvrti put turnir u preponskom jahanju "FIMA trofej". Vaba d.d. banka Varaždin aktivno se uključila prihvativši pokroviteljstvo nad utakmicom koja je održana na visini prepona 1,20m. Pobjedu je u toj utrci odnio je Saša Tore iz Konjičkog kluba „KRIŽEVCI 2008“. Pobjedniku je ispred Vaba d.d banke Varaždin nagradu uručila Marija Ribić, direktor Financijskog centra Varaždin.
   
   
   
 • Mesap 2009
  19lip
  Vaba d.d banka Varaždin predstavila se i ove godine na međunarodnom sajmu poduzetništva «MESAP 2009» koji se održava u Nedelišću 19. 20. i 21. lipnja. Za ovogodišnji Mesap VABa d.d. banka kao I svake godine pripremila za posjetitelje reklamni materijal te nagradne igre za posjetitelje sajma.
  Između ostalog VAba d.d banke predstaviti će se i u  programu sajamskog radija.
  Od prvog MESAP-a održanog 1999. godine kada je izlagalo stotinjak izlagača pretežito iz Međimurske županije, do današnjih dana, MESAP je izgradio svoj sajamski profil, stekao stabilnost i ugled u poduzetničkim i sajamskim krugovima te postao mjesto redovitih susreta poduzetnika šire regije.
   
   
 • Obavijest klijentima
  16lip
  Obavještavamo  poštovane klijente Vaba d.d. banke Varaždin da je s danom 15.06.2009. godine prestala s radom Poslovnica Tržnica, na adresi Horvatova 38, Slavonski Brod. Sve proizvode i usluge Banke klijenti Poslovnice Tržnica  mogu i dalje koristiti u našoj poslovnici u Slavonskom Brodu na adresi Trg pobjede 29.
  Ujedno Vas želimo obavijestiti da je poslovnica Trg pobjede u Slavonskom brodu promijenila radno vrijeme  od 15.06. 2009. i to  od ponedeljka do petka u vremenu od 7,30 – 19,30 sati, te subotom od. 7,00 do 12,00 sati.
   
   
 • Održana Glavna skupština Vaba d.d. banke Varaždin
  10lip
  Održana Glavna skupština Vaba d.d. banke Varaždin
  Potvrđene odluke Uprave i Nadzornog odbora
   
   
  Zagreb, 10. lipanj 2009. – U sjedištu Vaba d.d. banke u Varaždinu danas je održana Glavna skupština Vaba d.d. banke, a na kojoj su potvrđeni prijedlozi Odluka Uprave i Nadzornog odbora Banke.
   
  Glavna skupština Banke tako je danas između ostalih odluka predloženih glavnoj skupštini, potvrdila godišnja financijska i revizorska izvješća Banke za 2008. godinu te izvješća Uprave o poslovanju Banke u 2008. godini kao i izvješće Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru vođenja poslova Banke u istoj godini.
  Na Skupštini su redovno dane i razrješnice članovima Uprave i Nadzornog odbora Banke za 2008.
  Također za nove članove Nadzornog odbora u mandatu od sljedeće četiri godine ovom prilikom imenovani su i potvrđeni Stjepan Bunić, Vladimir Košćec i Marina Bača, koja je u Nadzorni odbor imenovana umjesto Milana Horvata, kojemu je istekao mandat.
   
  Na protuprijedlog dioničara ovom je prilikom za revizora za 2009. godinu izabran KPMG.
   
  Svi ostali prijedlozi Uprave i Nadzornog odbora su prihvaćeni.
   
  Od svog nastanka do danas Vaba d.d. banka Varaždin ostvarila je značajan rast i razvila rasprostranjenu mrežu poslovnica i financijskih centara. Banka danas posluje kroz četiri financijska centra i 11 poslovnica u pet županija.
   
   
   
   
   
 • Neto dobit Vaba d.d. banke Varaždin u prvom kvartalu 1,1 milijun kuna
  7svi

   
   
  Zagreb, 6. svibanj 2009. – Sukladno poslovnim planovima i strategiji banke,Vaba d.d. banka Varaždin prvo je tromjesečje, a kao rezultat kvalitetno provedenog procesa čišćenja bilance, završila s neto dobiti od 1.1 milijuna kuna, dok je ukupna bilanca Banke na dan 31.3.2009 iznosila 1,2 milijarde kuna.
   
   
  U prva tri mjeseca Vaba d.d. banka Varaždin ostvarila je 26,07 milijuna kuna kamatnih prihoda, što predstavlja rast od 37,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kamatni rashodi u istom razdoblju iznosili su 17,55 milijuna kuna, a neto kamatni prihod 8,51 milijun kuna što je povećanje od 5,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
   
  U istom razdoblju depoziti stanovništva povećani su za 25,21 milijun kuna, na iznos od 506,21 milijun kuna.
   
  Završenim procesom dokapitalizacije provedenim u ožujku ove godine temeljni kapital banke povećan je za 23,17 milijuna kuna, pa ukupni kapital Banke iznosi 158,96 milijuna kuna.
   
  Tijekom 2008. godine Vaba d.d. banka je, sukladno zahtjevima HNB-a, izvršila rezervacije cjelokupnog preostalog nekvalitetnog portfelja preuzetog od Primus banke i smanjila vrijednost dijela imovine bivše Brodsko Posavske banke, a što je značajno utjecalo na očekivan i u potpunosti planiran negativni poslovni rezultat u iznosu od 32,9 milijuna kuna u 2008. godini.
   
   
  Navedenim postupcima Banka se trajno riješila nekvalitetne imovine, očistila svoju bilancu i stvorila dobru osnovu za buduće profitabilno poslovanje, a što su potvrdili i tromjesečni rezultati poslovanja.
   
  Godišnja financijska izvješća Vaba d.d. banke uskoro će biti predstavljena i na Glavnoj Skupština banke, zakazanoj za 10. lipnja 2009. godine.
   
  Od svog nastanka do danas Vaba d.d. banka Varaždin ostvarila je značajan rast i razvila rasprostranjenu mrežu poslovnica i financijskih centara. Banka danas posluje kroz četiri financijska centra i 11 poslovnica u pet županija.
   
   

   
 • Obavijest klijentima
  6tra
   
   

  Obavještavamo  poštovane klijente Vaba d.d. banke Varaždin da je s danom 31.03.2009. godine prestala s radom Poslovnica Kratka u Kratkoj 2, Varaždin. Sve proizvode i usluge Banke klijenti Poslovnice Kratka mogu i dalje koristiti u našim Poslovnicama Centrala, Aleja kralja Zvonimira 1 i Anina 2, Varaždin.

   

   

   
   
 • Vaba d.d. banka Varaždin i Varaždinska županija dodijelile 1.885.000 kuna iz projekta „Lokalni projekti razvoja – Mikrokreditiranje“
  2tra
  Župan Varaždinske županije dr. Zvonimir Sabati i predsjednik Uprave Vaba d.d. banke Varaždin Igor Čičak danas su posjetili tvrtku FRUK I PINTARIĆ d.o.o. iz Horvatskog kraj Ivanca, a kojoj je s ciljem omogućavanja potrebnih uvjeta za još uspješnije poslovanje, ove  godine odobren kredit iz projekta “Lokalni projekti razvoja – Mikrokreditiranje“.
  Dugoročni kredit u iznosu do 200.000,00 kuna odobren je tvrtki FRUK I PINTARIĆ d.o.o. za obnovu voznog parka, te uređenje poslovnih prostora. Tvrtka danas posluje kroz pet trgovina od kojih su dvije stacionarne u gradu Ivancu, dok su tri pokretne. Pokretnim trgovinama, a za unapređenje rada kojih je i nabavljeno novo kompletno opremljeno dostavno vozilo, tvrtka FRUK I PINTARIĆ opslužuje 50 dostavnih mjesta na području Ivanca, Lepoglave, Žarovnice, Voće i Maruševca. Tvrtka ima i svoju pekaru, te apartmane u Puntamiki kod Zadra,  a danas zapošljava ukupno 29 djelatnika. 
   

  Korisnici kreditne linije „Lokalni projekti razvoja – Mikrokreditiranje“ mogu biti obrti, mala i srednja trgovačka društva, te zadruge i ustanove u sto postotnom vlasništvu državljana Republike Hrvatske koji ulažu na području Varaždinske županije.

  Krediti u iznosu od 35.000,00 kuna do maksimalno 200.000,00 kuna mogu se dakle dobiti za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, nabavu opreme ili dijelova opreme te trajna obrtna sredstva, kao i obrtna sredstva do iznosa od 100.000,00 kuna.

  Rok otplate je do pet godina, uključujući poček do jedne godine, izuzev za obrtna sredstva.

  Ministarstvo gospodarstva i Varaždinska županija subvencioniraju kamatu svaki sa po jedan posto na sve poduzetničke kredite odobrene temeljem Ugovora o provedbi projekta, tako da kamata za krajnjeg korisnika kredita iznosi 4,90 posto.

   

  Vaba d.d. banka Varaždin i Varaždinska Županija kao partneri u ovom projektu do sad su, od početka provedbe linije, dodijelili ukupno 13 poduzetničkih kredita, u ukupnom iznosu od 1.885.000 kuna, što daje prosječan iznos od 145.000 kuna po plasiranom kreditu.

   

  U ukupnom broju dodijeljenih kredita obrtnici sudjeluju sa četiri odobrenja, udruge s jednim, dok se sva ostala odobrenja odnose na društva s ograničenom odgovornošću.

  Dosad odobreni krediti odobreni su za financiranje kupnje opreme odnosno prijevoznog sredstva, dogradnju ili adaptaciju poslovnog prostora i financiranja obrtnih sredstava.

   

  Od ukupno 13 odobrenja kao dodatni instrument osiguranja korištena je i garancija Garancijske agencije Varaždinske županije kod 4 odobrenja, a ukupan iznos svih izdanih garancija je 195.000 kuna. Do ukupnog iskorištenja kreditnog fonda od 5 milijuna kuna, iz ugovorenog fonda preostalo je još 3.115.000 kuna.

   

  Igor Čičak, predsjednik Uprave Vaba d.d. banke Varaždin ovom je prilikom istaknuo: „Ovim projektom nastavljena je vrlo uspješna poslovna suradnja s Varaždinskom županijom, koja je prepoznala potencijal domaće banke kao partnera i pokretača obrtništva i malog poduzetništva u Županiji. Prednosti ovakvih projekata višestruke su, a postojećim i potencijalnim Korisnicima kredita, osobito danas, predstavljaju kvalitetan i povoljan izvor financiranja na putu do realizacije njihovih poslovnih ideja.“

   

  Župan Varaždinske županije dr. Zvonimir Sabati ovom je prilikom izrazio zadovoljstvo svim odobrenim kreditima te izjavio kako u projektima poput ovog ali i Cash poola, Varaždinska županija sudjeluje kao društveno odgovorna institucija koja raspolažući proračunskim sredstvima te ocjenjujući prednosti svake pojedine poslovne suradnje i surađujući s kvalitetnim poslovnim partnerima, pridonosi kvalitetnijim uvjetima razvoja gospodarstva Varaždinske županije.

 • Glavna skupština Vaba d.d. banke potvrdila
  6ožu
  U Vaba d.d. banci Varaždin danas je održana Izvanredna glavna skupština, a na kojoj su potvrđeni svi prijedlozi Odluka Uprave i Nadzornog odbora Banke.

  Glavna skupština Banke tako je danas potvrdila odluku o povećanju temeljnog kapitala s iznosa od 153.355.000,00 kuna za iznos od najviše 31.113.200,00 kuna na iznos od najviše 184.468.200,00 kuna. Iznos povećanja temeljnog kapitala od 31.113.200,00 kuna predstavlja stoga 16,87 posto ukupnog uvećanog temeljnog kapitala Banke.

  Temeljni kapital povećava se uplatom u novcu po 100,00 kuna za svaku dionicu, u ukupnom iznosu od najviše 31.113.200,00 kuna i to izdavanjem najviše 311.132 novih redovnih dionica na ime, pojedinačne nominalne vrijednosti od 100,00 kuna.

  Izdavanje novih dionica izvršit će se upisom i uplatom u novcu od strane sljedećih ulagatelja: FIMA Validus d.d., Balkan Financial Sector Equity Fund CV, FIMA Grupa d.d., InterFinance d.o.o. i Finesa Capital d.d.

  Svi ostali prijedlozi Uprave i Nadzornog odbora također su prihvaćeni.
 • Obavijest klijentima
  20vlj
  Poštovani klijenti,

  Obavještavamo Vas da zbog redovitog održavanja servera, pristup Internet bankarstvu za građane i pravne osobe neće biti moguć danas 20. veljače 2009. od 20.00 do 22.30 sati.

  Zahvaljujemo na razumijevanju!
 • Štednja građana u Vaba d.d. banci dosegnula gotovo pola milijarde kuna
  9vlj
  Kraj prošle godine Vaba d.d. banka Varaždin završila je s porastom štednje građana od 55 posto, a čime je štednja u Vaba d.d. banci Varaždin dosegnula brojku od gotovo pola milijarde kuna

  Naime, štednja je na dan 31.12.2007. godine iznosila 309.328 milijuna kuna, dok je godinu dana kasnije uvećana za 55 posto, odnosno na iznos od 477.500 milijuna kuna. Od ukupnog porasta štednje za 168 milijuna kuna, najveći porast štednje ostvaren je u Financijskom centru Varaždin za više od 100 milijuna kuna

  Sve navedeno potvrđuje daljnju prepoznatost i prihvaćenost Banke među klijentima, kao i zadovoljstvo načinom rada ove Banke.