Novosti

2008
 • Vaba d.d. banka Varaždin i Grad Varaždin odobrili 1.380.000,00 kuna kredita iz projekta „Kreditiranje obrtnika i malih poduzetnika Grada Varaždina“
  23pro
  Nakon potpisivanja Ugovora o strateškoj poslovnoj suradnji i Ugovora o poslovnoj suradnji na provedbi projekta „Kreditiranje obrtnika i malih poduzetnika Grada Varaždina krajem studenog ove godine, kao i  objave Javnog poziva za dodjelu poduzetničkih kredita iz projekta „Kreditiranje obrtnika i malih poduzetnika Grada Varaždina“, početkom prosinca, suradnja Grada Varaždina i Vaba d.d. banke Varaždin uz podršku Razvojne agencije Sjever – DAN danas je rezultirala prvim odobrenjima poduzetničkih kredita varaždinskim obrtnicima i poduzetnicima.

  Na 2. sjednici Povjerenstva za dodjelu poduzetničkih kredita, održanoj danas u Razvojnoj agenciji Sjever (DAN),  tako su odobrena 4 poduzetnička kredita u ukupnom iznosu od 1.380.000,00 kuna, a čime je i službeno započeta realizacija ovog, za mnoge varaždinske obrtnike i poduzetnike, dobrodošlog projekta.

  Krediti iz projekta „Kreditiranje obrtnika i malih poduzetnika Grada Varaždina“ odobravaju se u iznosima od 75.000,00 kuna do maksimalno 500.000,00 kuna, za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, nabavu opreme ili dijelova opreme te trajna obrtna sredstva, odnosno obrtna sredstva do 100.000,00 kuna. Rok otplate istih je do 7 godina, uz poček do 1 godine, izuzev za obrtna sredstva.

  Korisnici kredita mogu biti obrti, mala i srednja trgovačka društva, zadruge i ustanove, u sto postotnom vlasništvu državljana Republike Hrvatske, koji imaju sjedište i ulažu na području Grada Varaždina.

  Grad Varaždin subvencionira kamatu s 2 posto, tako da kamatna stopa za korisnika kredita iznosi 4,90 posto godišnje fiksno. Kao instrument osiguranja ovih kredita traži se zadužnica korisnika kredita i vlasnika, a sukladno ocjeni boniteta i dodatni instrumenti osiguranja (jamci, hipoteka, drugi uobičajeni instrumenti osiguranja, uključivo jamstvo Razvojne agencije Sjever – DAN).

  Suradnja na ovom projektu traje i nadalje i otvorena je za varaždinske obrtnike i poduzetnike do iscrpljenja kreditnog fonda u ukupnom iznosu od 5 milijuna kuna, a trenutno je u obradi 10-tak zaprimljenih zahtjeva.

  Prednosti ovakvih kreditnih linija u kojima jedinice lokalne uprave i samouprave subvencioniraju kamatu višestruke su, a potencijalnim Korisnicima kredita predstavljaju kvalitetan i povoljan izvor financiranja na putu do realizacije poslovnih ideja.

  Dodatna prednost suradnje Grada Varaždina i Vaba d.d. banke Varaždin kao domaće banke partnera jest potencijal koji otvara dodatne mogućnosti za buduće projekte, stvarajući realne okvire te aktivno unapređujući gospodarstvo grada Varaždina.

   
 • Vaba d.d. banka Varaždin i Grad Ivanec dodjeljuju poduzetničke kredite iz projekta „Kreditiranja ulaganja obrtnika i poduzetnika u Poslovnu zonu Ivanec“
  22pro
  Sredinom prosinca Grad Ivanec objavio je Javni poziv za dodjelu poduzetničkih kredita iz projekta „Kreditiranja ulaganja obrtnika i poduzetnika u Poslovnu zonu Ivanec“, a kreditiranje kojih se provodi u suradnji s Vaba d.d. bankom Varaždin.

  Korisnici kredita mogu biti obrti te mala i srednja trgovačka društva 100 % vlasništvu državljana Republike Hrvatske, a koji Korisnici su vlasnici zemljišta unutar poslovne zone Ivanec i koji su sklopili Ugovore o komunalnom opremanju s Gradom Ivancem.
   
  Krediti u iznosu od 200.000,00 kuna do maksimalno 2.000.000,00 kuna, mogu se dobiti uz promjenjivu kamatnu stopu od 9,5 posto pri čemu Grad Ivanec subvencionira kamatu od 2 posto, tako da za krajnjeg korisnika kamata iznosi 7,5 posto. Kredit je moguće dići za  izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, nabavu opreme ili dijelova opreme te obrtna sredstva do 20 posto ukupne vrijednosti kredita za navedena namjene.

  Rok otplate je do 7 godina uz poček do 1 godine.

  Kao instrument osiguranja ovih kredita traži se zadužnica Korisnika kredita i zadužnica vlasnika, odnosno nakon izvršene ocjene boniteta i sukladno traženoj visini kredita dodatno i ostali instrumenti osiguranja poput jamaca, hipoteke, jamstva Garancijske agencije Varaždinske županije i drugi uobičajeni instrumenti osiguranja.
  Sve potrebne informacije o projektu Kreditiranja ulaganja obrtnika i poduzetnika u Poslovnu zonu Ivanec“ možete pronaći na web stranicama Grada Ivanca:

  http://www.ivanec.hr/novosti.asp?ID=121
   
   
   
 • Obavijest klijentima
  16pro
  Poštovani klijenti

  Obavještavamo Vas da zbog redovitog održavanja servera, pristup Internet bankarstvu za građane i pravne osobe neće biti moguć u subotu 20. prosinca 2008. od 14.00 do 20.00 sati.

  Zahvaljujemo na razumijevanju!
 • Vaba d.d. banka Varaždin i Grad Varaždin dodjeljuju poduzetničke kredite iz projekta „Kreditiranje obrtnika i malih poduzetnika Grada Varaždina“
  9pro
  Početkom prosinca Razvojna agencija Sjever – DAN  objavila Javni poziv za dodjelu poduzetničkih kredita iz projekta „Kreditiranje obrtnika i malih poduzetnika Grada Varaždina“ a kreditiranje kojih se provodi u suradnji s Vaba d.d. bankom Varaždin.

  Korisnici kredita mogu biti obrti, mala i srednja trgovačka društva, zadruge i ustanove u sto postotnom vlasništvu državljana Republike Hrvatske koji imaju sjedište i ulažu na području Grada Varaždina.

  Krediti  se odobravaju u iznosu od 75.000,00 kuna do maksimalno 500.000,00 kuna, za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, nabavu opreme ili dijelova opreme te trajna obrtna sredstva, odnosno obrtna sredstva do 100.000,00 kuna.

  Rok otplate je do 7 godina uz poček do 1 godine, izuzev za obrtna sredstva.

  Grad Varaždin subvencionira kamatu s 2 posto, tako da kamatna stopa za korisnika kredita iznosi 4,90% godišnje fiksno, te kao instrument osiguranja ovih kredita traži se zadužnica korisnika kredita i vlasnika a sukladno ocjeni boniteta i dodatni instrumenti osiguranja (jamci, hipoteka, drugi uobičajeni instrumenti osiguranja, uključivo jamstvo Razvojne agencije Sjever – DAN

  Sve potrebne informacije o projektu „Kreditiranje obrtnika i malih poduzetnika Grada Varaždina“ možete pronaći na web stranicama Razvojne agencije Sjever - DAN

  http://dan.hr/hr/aktualnosti+informacije/novosti/JAVNI+POZIV++za+dodjelu+poduzetni%C4%8Dkih+kredita+iz++Projekta+%E2%80%9CKreditiranje+obrtnika+i+malih+poduzetnika+Grada+Vara%C5%BEdina%E2%80%9C.html

   
 • Grad Ivanec i Vaba d.d. banka Varaždin potpisali treći Ugovor o poslovnoj suradnji
  3pro
  Gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić i predsjednik Uprave Vaba d.d. banke Varaždin Igor Čičak danas su Gradskoj vijećnici Grada Ivanca potpisali Ugovor o poslovnoj suradnji na provedbi projekta „Kreditiranja ulaganja obrtnika i poduzetnika u Poslovnu zonu Ivanec“ kojim će Vaba d.d. banka odobravati poduzetničke kredite korisnicima Poslovne zone Ivanec po dogovorenim uvjetima, a Grad Ivanec subvencionirati ugovorenu kamatnu stopu u visini od dva posto godišnje.
  Potpisivanju Ugovora o poslovnoj suradnji grada Ivanca i Vaba d.d. banke Varaždin prisustvovala je i Ksenija Kekez, zamjenica Izvršne direktorice Sektora osobnog bankarstva, obrtništva i malog poduzetništva Vaba d.d. banke Varaždin, kao i članovi izvršne vlasti Grada Ivanca.
  Korisnici kredita mogu biti obrti, mala i srednja trgovačka društva u sto postotnom vlasništvu državljana Republike Hrvatske koji su vlasnici zemljišta unutar Poslovne zone Ivanec i koji su sklopili Ugovore o komunalnom opremanju s Gradom Ivancem.

  Krediti u iznosu od 200.000,00 kuna do maksimalno 2.000.000,00 kuna mogu se zatražiti za
  izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, te obrtna sredstva do 20 posto ukupne vrijednosti kredita za navedene namjene.

  Rok otplate je do sedam godina uključujući poček do jedne godine.


  Grad Ivanec subvencionira kamatu na sve poduzetničke kredite odobrene temeljem ovog Ugovora o poslovnoj suradnji s dva posto godišnje, tako da kamatna stopa za krajnjeg korisnika iznosi 7,50 posto.
  Kao instrument osiguranja ovih kredita traži se zadužnica Korisnika kredita i zadužnica vlasnika, odnosno nakon izvršene ocjene boniteta i sukladno traženoj visini kredita dodatno i ostali instrumenti osiguranja poput jamaca, hipoteke, jamstva Garancijske agencije Varaždinske županije i drugi uobičajeni instrumenti osiguranja.

  Projekt će se početi provoditi nakon objave Javnog poziva i trajat će do iscrpljenja kreditnog fonda od 10 milijuna kuna, dogovorenog danas potpisanim Ugovorom o poslovnoj suradnji.

  Igor Čičak, predsjednik Uprave Vaba d.d. banke Varaždin istaknuo je: ”Nakon što smo ove godine s gradom Ivancem već potpisali Ugovor o Cash poolu i Ugovor o poslovnoj suradnji na projektu „Mikrokreditiranje obrtnika, malih poduzetnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Grada Ivanca za 2008. godinu, posebno me veseli što se naša suradnja ovako brzo nastavlja i kroz druge projekte, a što upravo i dokazujemo današnjim potpisivanjem još jednog Ugovora. Projektom Mikrokreditiranja vrlo smo zadovoljni, te ovim putem ističem da prednosti ovakvih modela suradnje višestruke su te sam uvjeren da će potencijalnim Korisnicima kredita predstavljati kvalitetan i povoljan izvor financiranja na putu do realizacije njihovih poslovnih ideja.“

  Gradonačelnik Grada Ivanca, Milorad Batinić ovom je prilikom izrazio zadovoljstvo potpisivanjem današnjeg Ugovora te izjavio kako u projektima poput Cash poola, Mikrokreditiranja i ovog projekta, Grad Ivanec, kao institucija društveno odgovornog poslovanja, sudjeluje u ovakvim projektima kao jedan od inicijatora i generatora razvoja gospodarstva Grada Ivanca.
 • Vaba d.d. banka Varaždin i Grad Varaždin potpisali Ugovor o strateškoj poslovnoj suradnji
  28stu
  Gradonačelnik Grada Varaždina dr. Ivan Čehok i predsjednik Uprave Vaba d.d. banke Varaždin Igor Čičak, danas su u Gradskoj vijećnici u Varaždinu potpisali Ugovor o strateškoj poslovnoj suradnji i  Ugovor o poslovnoj suradnji na provedbi projekta „Kreditiranje obrtnika i malih poduzetnika Grada Varaždina“

  Svečanom potpisivanju prisustvovali su i Ksenija Kekez, zamjenica Izvršne direktorice Sektora osobnog bankarstva, obrtništva i malog poduzetništva Vaba d.d. banke Varaždin, Boris Bađun, voditelj Odjela obrtništva i malog poduzetništva kao i članovi izvršne vlasti Grada Varaždina.

  Vaba d.d. banka Varaždin i Grad Varaždin u cilju uspostavljanja čvršće poslovne suradnje, održavanja kapitalne povezanosti i razvoja gospodarstva Grada Varaždina kao strateški partneri, potpisom Ugovora o strateškoj poslovnoj suradnji potvrdili su dosadašnje vrlo uspješno partnerstvo započeto dokapitalizacijom Banke u kojoj je Grad Varaždin postao vlasnik 2,51% dionica Vaba d.d. banke Varaždin.

  Potpisom Ugovora o poslovnoj suradnji na projektu „Kreditiranje obrtnika i malih poduzetnika“ omogućeno je da korisnici ove kreditne linije mogu biti obrti, mala i srednja trgovačka društva, te zadruge i ustanove u sto postotnom vlasništvu državljana Republike Hrvatske koji imaju sjedište i ulažu na području Grada Varaždina.

  Krediti u iznosu od 75.000,00 kuna do maksimalno 500.000,00 kuna mogu se dobiti za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, nabavu opreme ili dijelova opreme te trajna obrtna sredstva, kao i obrtna sredstva do iznosa od 100.000,00 kuna. Rok otplate je do sedam godina, uključujući poček do jedne godine, izuzev za obrtna sredstva.

  Grad Varaždin subvencionira kamatu na sve poduzetničke kredite odobrene temeljem Ugovora o poslovnoj suradnji na provedbi projekta „ Kreditiranje obrtnika i malih poduzetnika Grada Varaždina“ , tako da kamata za krajnjeg korisnika kredita iznosi 4,90 posto. Kao instrument osiguranja ovih kredita traži se zadužnica korisnika kredita i zadužnica vlasnika, odnosno nakon izvršene ocjene boniteta i sukladno traženoj visini kredita i dodatni instrumenti osiguranja, poput jamaca, hipoteke, jamstvo Razvojne agencije i drugi uobičajeni instrumenti osiguranja. Projekt će se početi provoditi nakon objave Javnog poziva, a vrijedit će do iscrpljenja kreditnog fonda u ukupnom iznosu od 5 milijuna kuna.

  Igor Čičak, predsjednik Uprave Vaba d.d. banke Varaždin istaknuo je: „Ovim projektima nastavljamo vrlo uspješnu poslovnu suradnju s Gradom Varaždinom, koji je prepoznao potencijal domaće banke kao partnera u projektima kojima želimo biti jedan od pokretača gospodarstva Grada Varaždina. Prednosti ovakvih kreditnih linija u kojima jedinice lokalne uprave i samouprave subvencioniraju kamatu višestruke su te sam uvjeren da će potencijalnim Korisnicima kredita predstavljati kvalitetan i povoljan izvor financiranja na putu do realizacije njihovih poslovnih ideja.“

  Gradonačelnik Grada Varaždina dr. Ivan Čehok  ovom je prilikom izrazio zadovoljstvo potpisivanjem današnjih Ugovora o strateškoj poslovnoj suradnji i Ugovora o poslovnoj suradnji na provedbi projekta „Kreditiranje obrtnika i malih poduzetnika Grada Varaždina“ te izjavio kako u projektima poput sudjelovanja u dokapitalizaciji Vaba banke i ovim projektima, Grad Varaždin  prepoznaje Vaba d.d. banku Varaždin kao uistinu neizostavnog partnera koji pridonosi kvalitetnijim uvjetima razvoja gospodarstva Grada Varaždina.
 • Vaba d.d. banka predstavila se na 13. Katarinskom sajmu u Slavonskom Brodu
  26stu
  Nastavljajući višestoljetnu tradiciju sajmova u Slavonskom Brodu. početkom ovog tjedna 13. Katarinski sajam otvorio je vrata pred više od 150 izlagača iz Hrvatske, BiH i Srbije.

  Vaba d.d. banka Varaždin, kao jedina banka među predstavljenim financijskim institucijama, tradicionalno sudjeluje na sajmu predstavljajući ponudu bankarskih proizvoda za stanovništvo kao i ponudu posebno kreiranom za poduzetnike.

  Brojni posjetitelji Katarinskog sajma mogli su uživati u bogatom programu, kulinarskim delicijama slavonije i spektakularnom piroglazbenom vatrometu.


 • Vaba d.d. banka Varaždin i Varaždinska županija dodjeljuju poduzetničke kredite iz projekta „Lokalni projekti razvoja – Mikrokreditiranje
  12stu
  Početkom ovog tjedna Varaždinska je županija objavila Javni poziv za dodjelu poduzetničkih kredita iz projekta „Lokalni projekti razvoja- Mikrokreditiranje“, a kreditiranje kojih se provodi u suradnji s Vaba d.d. bankom Varaždin.

  Korisnici kredita mogu biti obrti, mala i srednja trgovačka društva, zadruge i ustanove u sto postotnom vlasništvu državljana Republike Hrvatske koji imaju sjedište i ulažu na području Varaždinske županije.
  Krediti u iznosu od 35.000,00 kuna do maksimalno 200.000,00 kuna, mogu se dići za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, nabavu opreme ili dijelova opreme te trajna obrtna sredstva. Rok otplate je do 5 godina uz poček do 1 godine, izuzev za obrtna sredstva.

  Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Varaždinska županija subvencioniraju kamatu s po 1 posto svaki, odnosno 2 posto ukupno, tako da kamata za krajnjeg korisnika iznosi 4,90 posto.

  Kao instrument osiguranja ovih kredita traži se zadužnica korisnika kredita i zadužnica vlasnika, odnosno nakon izvršene ocjene boniteta i sukladno traženoj visini kredita i dodatni instrumenti osiguranja, poput jamaca, hipoteke, jamstva Garancijske agencije Varaždinske županije i drugi uobičajeni instrumenti osiguranja. Projekt „Lokalni projekti razvoja – Mikrokreditiranje“ provodit će se do iscrpljenja kreditnog fonda u ukupnom iznosu od 5 milijuna kuna.
   

  Sve potrebne informacije o projektu „Lokalni projekti razvoja – Mikrokreditiranje“ možete pronaći na:
  http://www.varazdinska-zupanija.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=843

 • Predstavljeni devetomjesečni rezultati poslovanja Vaba d.d. banke
  11stu
  U prostorima Vaba d.d. banke u Vlaškoj ulici u Zagrebu hrvatskoj su javnosti danas predstavljeni devetomjesečni rezultati poslovanja Vaba d.d. banke Varaždin.

  U proteklom razdoblju Vaba d.d. banka nastavila je trend snažnog rasta prihoda iz svih segmenata poslovanja te ostvarila stopu rasta neto kamatnih prihoda u iznosu od 77,7 posto, dok su ukupno neto prihodi od kamata i neto prihodi od provizija i naknada porasli 54,2 posto, čime je potvrdila da je i nadalje u samom vrhu vodećih banaka u Republici Hrvatskoj. Navedeno potvrđuju  nedavno objavljeni rezultati poslovanja 19 hrvatskih banaka, u kojima se uspoređuju ostvarene stope rasta devetomjesečnog razdoblja prošle godine s istim ovogodišnjim razdobljem.

  Bilanca banke na dan 30. rujna iznosila je 1,180 milijuna kuna. Ukupni krediti iznosili su 780 milijuna kuna, a depoziti građana i pravnih osoba 860 milijuna kuna.
  U istom razdoblju štednja građana porasla je za 38,6 posto, pri čemu treba istaći da je značajan porast štednje ostvaren upravo u proteklih mjesec dana.

  Tijekom godine sukladno zahtjevima HNB-a banka je izvršila rezervacije cjelokupnog preostalog nekvalitetnog portfelja preuzetog od Primus banke i smanjila vrijednost dijela imovine bivše Brodsko Posavske banke, čime su proknjiženi rashodi u iznosu od 16,3 milijuna kuna, a što će značajno utjecati na očekivan i u potpunosti planiran negativni rezultat u 2008. godini. Navedenim postupcima Banka se trajno riješila nekvalitetne imovine, očistila svoju bilancu i stvorila dobru osnovu za buduće profitabilno poslovanje.


  Jamstvo daljnjeg snažnog razvoja Banke je, unatoč proknjiženim rashodima s 30. 9. 2008. godine te gubitku od 12,9 milijuna kuna, svakako adekvatnost kapitala Banke koja je gotovo 50 posto viša od zakonom predviđene (cca. 15 posto), ali i vlasnička struktura Vaba d.d. banke, u kojoj kao značajni dioničari sudjeluju Grad Varaždin i Varaždinska županija.


  „Čišćenje bilance bilo je nužno kako bi mogli nastaviti s kvalitetnim poslovanjem. Zapravo to u osnovi možemo nazvati troškom licence. Sljedeća godina stoga će biti nova godina razvoja Vaba banke, obzirom da banka svoj razvoj temelji na domaćim resursima, domaćem kapitalu i domaćim klijentima” istakao je predstavljajući rezultate poslovanja i planove za budućnost Igor Čičak, predsjednik Uprave Vaba d.d. banke Varaždin.
   
   
 • Vaba d.d. banka Varaždin povodom Svjetskog dana štednje
  31lis
  U želji da na prigodan način obilježi Svjetski dan štednje Vaba d.d. banka Varaždin za svoje je klijente osmislila prigodne proizvode odnosno upotpunila ponudu proizvoda i usluga. U tijeku je akcija na oročenu štednju i kamatne stope su uistinu atraktivne, 7 posto fiksne na kunsku štednu i 6 posto fiksne na štednju u eurima.
  Građanima se također nudi oročena štednja, a koja se može ugovoriti kao otvorena štednja s mogućnošću dodatnih uplata i kao rentna štednja s isplatom kamate mjesečno, tromjesečno, polugodišnje i godišnje te priznatom kamata na postignutu ročnost, u slučaju da klijent treba sredstva prije isteka oročenja.
  Vaba d.d. banka svoju je ponudu usmjerila i najmlađim pripadnicima zajednice, pa tako putem Vaba konto Junior - dječje štednje s redovitim mjesečnim uplatama, potiče na štednju uz kamatnu stopu od 6,5 do 7,5 posto godišnje.
  Umirovljenicima se nude posebne mogućnosti. isplata mirovine prvog u mjesecu, kredit posebno kreiran za osobe starije životne dobi kao i rentna štednja koje je dostupna i svim građanima u poslovnicama Vaba d.d. banke Varaždin.
  Na sam Dan štednje Vaba d.d. banka Varaždin, u želji da svijet bankarstva približi najmlađima, za djecu varaždinskih, čakovečkih, zagrebačkih, pulskih i slavonsko-brodskih dječjih vrtića priredila je «malu školu bankarstva» i prigodne poklone.


 • Vaba d.d. banka Varaždin predstavila se obrtnicima i poduzetnicima čakovečkog kraja
  29lis
  U organizaciji razvojne agencije Grada Čakovca – „Čakra“ d.o.o., danas je u Čakovcu organiziran okrugli stolna temu „Kako planirati i financirati projekte u malom gospodarstvu“ u sklopu kojeg se Vaba d.d. banka Varaždin uspješno predstavila obrtnicima i malim poduzetnicima. Šezdesetak obrtnika i malih poduzetnika upoznato je s poslovanjem i proizvodima Vaba d.d. banke Varaždin s posebnim fokusom na kreditne linije HBOR-a i HAMAG-a.

  Boris Bađun, voditelj Odjela obrtništva i malog poduzetništva tom je prilikom istaknuo da profil Vaba d.d. banke Varaždin najbolje karakterizira individualni pristup klijentu, kako kroz ponudu standardnih bankarskih proizvoda i usluga, tako i kroz kreaciju specifičnih bankarskih ili nebankarskih proizvoda i usluga, a po potrebi i kroz kreaciju posebnog tailor-made proizvoda koji najbolje odgovara potrebama obrtnika i malih poduzetnika.

  Bankarske proizvode namijenjene građanstvu ovog je puta prezentirala Suzana Mlinarić, voditeljica Poslovnice Čakovec s posebnim osvrtom na akcijske kamatne stope na oročenu štednju koje su u ovoj akciji posebno atraktivne.

   
 • Vaba d.d. banka Varaždin i Varaždinska županija dodjeljuju poduzetničke kredite iz projekta „Lokalni projekti razvoja – Mikrokreditiranje“
  28lis
  Župan Varaždinske županije dr. Zvonimir Sabati i predsjednik Uprave Vaba d.d. banke Varaždin Igor Čičak, potpisali su danas u Županijskoj palači u Varaždinu Sporazum o provedbi projekta „Lokalni projekti razvoja – mikrokreditiranje za 2008. godinu“. Vaba d.d. banka Varaždin, Ministarstvo gospodarstva i Varaždinska županija već su ranije potpisali Ugovor o provedbi projekta, te su potpisivanjem ovog sporazuma u cilju što kvalitetnije provedbe projekta, Vaba d.d. banka Varaždin i Varaždinska županija detaljnije odredile ugovorne obveze.

  Potpisivanju Sporazuma o provedbi projekta između Varaždinske županije i Vaba d.d. banke Varaždin prisustvovala je Ksenija Kekez, zamjenica Izvršne direktorice Sektora osobnog bankarstva, obrtništva i malog poduzetništva Vaba d.d. banke Varaždin, Boris Bađun, voditelj Odjela obrtništva i malog poduzetništva i Alen Leverić, direktor Garancijske agencije Varaždinske županije.

  Korisnici ove kreditne linije mogu biti obrti, mala i srednja trgovačka društva, te zadruge i ustanove u sto postotnom vlasništvu državljana Republike Hrvatske koji ulažu na području Varaždinske županije.Krediti u iznosu od 35.000,00 kuna do maksimalno 200.000,00 kuna mogu se dobiti za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, nabavu opreme ili dijelova opreme te trajna obrtna sredstva, kao i obrtna sredstva do iznosa od 100.000,00 kuna. Rok otplate je do pet godina, uključujući poček do jedne godine, izuzev za obrtna sredstva.

  Ministarstvo gospodarstva i Varaždinska županija subvencioniraju kamatu svaki sa po jedan posto na sve poduzetničke kredite odobrene temeljem Ugovora o provedbi projekta, tako da kamata za krajnjeg korisnika kredita iznosi 4,90 posto. Kao instrument osiguranja ovih kredita traži se zadužnica korisnika kredita i zadužnica vlasnika, odnosno nakon izvršene ocjene boniteta i sukladno traženoj visini kredita i dodatni instrumenti osiguranja, poput jamaca, hipoteke, jamstva Garancijske agencije Varaždinske županije i drugi uobičajeni instrumenti osiguranja. Projekt će se početi provoditi nakon objave Javnog poziva početkom studenog, a vrijedit će do iscrpljenja kreditnog fonda u ukupnom iznosu od 5 milijuna kuna.

  Igor Čičak, predsjednik Uprave Vaba d.d. banke Varaždin istaknuo je: „Ovim projektom nastavljamo vrlo uspješnu poslovnu suradnju s Varaždinskom županijom, koja je prepoznala potencijal domaće banke kao partnera u projektu, kojim želimo biti jedan od pokretača obrtništva i malog poduzetništva. Prednosti ovakvih modela suradnje višestruke su te sam uvjeren da će potencijalnim Korisnicima kredita predstavljati kvalitetan i povoljan izvor financiranja na putu do realizacije njihovih poslovnih ideja.“

  Župan Varaždinske županije dr. Zvonimir Sabati ovom je prilikom izrazio zadovoljstvo potpisivanjem današnjeg Sporazuma te izjavio kako u projektima poput Cash poola i ovog projekta, Varaždinska županija sudjeluje kao društveno odgovorna institucija koja raspolažući proračunskim sredstvima te ocjenjujući prednosti svake pojedine poslovne suradnje i surađujući s kvalitetnim poslovnim partnerima, pridonosi kvalitetnijim uvjetima razvoja gospodarstva Varaždinske županije.
 • Obavijest klijentima Vaba d.d. banke Varaždin o novom radnom vremenu poslovnice Pula
  27lis

  Obavještavamo cijenjene klijente da od 27. listopada 2008. godine poslovnica Pula, radi po novom radnom vremenu.

  Od ponedjeljka do petka od 8.00 do 16.00, subota od 8.00 do 12.00

  Ujedno obavještavamo sve cijenjene klijente i poslovne partnere da se za sve informacije mogu obratiti na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 8222.
   
   

 • Obavijest klijentima Vaba d.d. banke Varaždin o novom radnom vremenu poslovnica
  15lis
  Obavještavamo cijenjene klijente da od 20. listopada 2008. godine Poslovnica Kratka Varaždin, Poslovnica  Ludbreg, Poslovnica Ivanec i Poslovnica Sisak rade po novom radnom vremenu.


  Poslovnica Kratka, Varaždin: ponedjeljak -petak od 7.30 do 16.00 sati, subota od 7.30 do 12.30

  Poslovnica Ludbreg: ponedjeljak - petak od 7.30 do 16.00 sati, subota od 7.30 do 12.30

  Poslovnica Ivanec: ponedjeljak, utorak, četvrtak i petak od 7.30 do 16.00 sati, srijeda od 7.30 do 18.00, subota od 7.30 do 12.30

  Poslovnica Sisak: ponedjeljak - petak od 8.00 do 16.00 sati, subotom ne radi

  Ujedno obavještavamo sve cijenjene klijente i poslovne partnere da se za sve informacije mogu obratiti na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 8222.

   
 • Vaba d.d. banka Varaždin u humanitarnoj akciji
  13lis
  U organizaciji Lions cluba Varaždin, na terasi restorana „Park“ ove subote održana je tradicionalna 7. po redu Bažulijada. Bažuljiada je natjecanje humanitarnog karaktera, a cilj mu je prikupljanje sredstava za humanitarne akcije koje provodi Lions klub Varaždin. Vaba d.d. Varaždin je donirala 6.000,00 kuna u tu svrhu.
  Četrnaest ekipa natjecalo se u pripremanju starog pučkog jela ovog kraja, variva od graha. Biralo se najbolje vino, najbolji slogan, najbolja kuharica i najbolji kuhar. U žestokoj konkurenciji, (neke ekipe su dovele profesionalne kuhare) titulu najzrihtanog i najboljeg kuhara ponio je naš Franjo Šurbek.  

 • Vaba d.d. banka Varaždin i Grad Ivanec odobrili više od 650.000 kuna za kredite iz projekta „Mikrokreditiranje"
  9lis
  Ivanec, 9. listopada 2008. Danas je u Gradskoj vijećnici Grada Ivanca održana 2. sjednica Povjerenstva za procjenu kreditnih zahtjeva za poduzetničke kredite, na kojoj su članovi povjerenstva Vaba d.d. banke Varaždin i Grada Ivanca u okviru zajedničkog projekta „Mikrokreditiranje obrtnika, malih poduzetnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Grada Ivanca za 2008 godinu“ odobrili 3 zahtjeva u iznosu od 300.000,00 kuna.  
  Do sada je ukupno odobreno 6 kredita u iznosu od 651.700,00kuna, a najviše kreditnih zahtjeva usmjereno je na financiranje kapitalnih ulaganja, kao što su izgradnja  poslovnih objekata i kupnja strojeva.

  Obzirom da sredstva namijenjena financiranju ovog projekta još nisu u potpunosti iskorištena i da se kreditni zahtjevi još uvijek zaprimaju, željeli bi još jednom naglasiti da korisnici kredita mogu biti obrti, mala i srednja trgovačka društva, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, te zadruge i ustanove u sto postotnom vlasništvu državljana Republike Hrvatske koji imaju sjedište i ulažu na području Grada Ivanca. Krediti u iznosu od 35.000,00 kuna do maksimalno 200.000,00 kuna, mogu se uz fiksnu kamatnu stopu od osam posto, podići za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, nabavu opreme ili dijelova opreme te trajna obrtna sredstva. Rok otplate je do pet godina uz poček do jedne godine, izuzev za obrtna sredstva.

  Grad Ivanec na sve odobrene poduzetničke kredite, temeljem Ugovora o poslovnoj suradnji potpisanog s Vaba d.d. bankom Varaždin, subvencionira kamatu sa dva posto godišnje, što znači da je kamatna stopa za krajnjeg korisnika 6 posto. Kao instrument osiguranja ovih kredita traži se zadužnica Korisnika kredita i zadužnica vlasnika, odnosno, nakon izvršene ocjene boniteta i sukladno traženoj visini kredita i dodatni instrumenti osiguranja poput jamaca, hipoteke, jamstva Garancijske agencije Varaždinske županije i drugi uobičajeni instrumenti osiguranja.

  Vaba d.d. banka Varaždin kao moderna i fleksibilna banka koja svojim klijentima pruža financijske usluge u najkraćem mogućem roku i ovim projektom, ostvarenim u suradnji s Gradom Ivancem, pokazuje da kroz suradnju s lokalnom upravom i samoupravom stvara povoljniju poduzetničku klimu financiranjem obrtnika i malih poduzetnika, te im tako omogućuje još veću konkurentnost na tržištu.
   
 • Vaba d.d. banka Varaždin potiče očuvanje kulturne baštine
  22ruj

  U organizaciji Grada Lepoglave i Turističke zajednice Grada Lepoglave ovog vikenda po dvanaesti put za redom održao se Međunarodni festival čipke „Lepoglava 2008“. Vaba d.d. banka Varaždin kao generalni sponzor festivala aktivno se uključila u promociju „Lepoglavske čipke“ kao autentičnog suvenira Varaždinske županije, potičući tako očuvanje kulturne baštine varaždinskog kraja.

  Festival iz godine u godinu omogućuje da se vrednote lepoglavske čipke prikažu gostima iz Hrvatske, ali i iz Europe, koji su svake godine sve brojniji.

  Tema ovogodišnjeg Festivala bila je čipka u odijevanju. U četiri dana trajanja gosti su mogli posjetiti popratne sadržaje, poput izložbe "Čipkani ovratnici". Svoje su radove, osim hrvatskih čipkarica, izložile i gošće iz Finske, Slovačke, Madžarske, Slovenije i Češke.

   
 • Tvrtka „Emos“ iz Kelemena otvorila jedan od najmodernijih pogona sušare žitarica
  12ruj
  Kelemen, 12. rujna 2008. - U nazočnosti predsjednika Uprave Vaba d.d. banke Varaždin Igora Čička, Jasne Slunjski, izvršne direktorice poslovnog bankarstva Vaba d.d. banke Varaždin, župana Varaždinske županije Zvonimira Sabatija, načelnika Općine Jalžabet Josipa Križanića, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božidar Pankretić danas je u Kelemenu svečano otvorio novoizgrađene pogone sušare tvrtke „Emos“.

  Tvrtka „Emos“ iz Kelemena već se 10 godina uspješno bavi uzgojem svinja i proizvodnjom stočne hrane.  Novoizgrađeni pogoni sušare, jedni od najmodernijih u Hrvatskoj, vrijedni 5,3 milijuna kuna izgrađeni su vlastitim sredstvima i sredstvima Vaba d.d. banke Varaždin.

  „Ovom investicijom ostvaren je zavidan tehnološki napredak i značajno smanjeni troškovi proizvodnje osnovnih sirovina potrebnih u proizvodnji. Obzirom na kapacitet tovilišta, više od 10 000 svinja godišnje i više od 200 ha poljoprivrednog zemljišta u najmu i vlasništvu, vlastita proizvodnja žitarica i drugih ratarskih kultura i više nego udovoljava potrebama tovilišta. Vlastitom proizvodnjom sirovina i tehnološkim napretkom uz smanjenje troškova, povećana je konkurentnost na tržištu i ostvareni uvjeti da se kroz slobodne kapacitete novoizgrađene sušare ostvari dodatni prihod tvrtke te također na ovaj način unaprijedi poljoprivredna proizvodnja u varaždinskom kraju – istaknula je ovom prilikom direktorica tvrtke Emos Štefica Magić  • Vaba d.d. banka Varaždin uspješno se predstavila na "Ludbreškom sajmu"
  9ruj
  Vaba d.d. banka Varaždin po prvi put predstavila se na 16. tradicionalnom Obrtničkom sajmu koji se održao od 4. do 7. rujna u Ludbregu u sklopu manifestacije „ 10 dana Svete Nedjelje“. Na izložbenom prostoru površine preko 2500 kvadrata, više od 80 izlagača iz cijele sjeverozapadne Hrvatske predstavilo je svoje proizvode i usluge među kojima i Vaba d.d. banka Varaždin, jedina banka među predstavljenim financijskim institucijama.

  Kroz sva četiri dana zaposlenici Vaba d.d. banke Varaždin, uspostavili su niz kontakata sa potencijalnim klijentima promovirajući bankarske proizvode posebno rađene za male i srednje poduzetnike. Vaba d.d. banka Varaždin zahvaljuje svim zaposlenicima FC Varaždin na odličnoj organizaciji i uspješnoj prezentaciji Banke.
 • Vaba d.d. banka Varaždin i Grad Ivanec dodjeluju poduzetničke kredite iz projekta Mikrokreditiranje obrtnika, malih poduzetnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Grada Ivanca za 2008
  26kol
  Dana 26. kolovoza Grad Ivanec objavio Javni poziv za dodjelu poduzetničkih kredita iz projekta „Mikrokreditiranje obrtnika, malih poduzetnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Grada Ivanca za 2008. godinu“ a kreditiranje kojih se provodi u suradnji s Vaba d.d. bankom Varaždin.

  Korisnici kredita mogu biti obrti, mala i srednja trgovačka društva, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, zadruge i ustanove u sto postotnom vlasništvu državljana Republike Hrvatske koji imaju sjedište i ulažu na području Grada Ivanca.

  Krediti  se odobravaju u iznosu od 35.000,00 kuna do maksimalno 200.000,00 kuna za:
   
  •     kupnju gospodarskih objekata
  •     izgradnju gospodarskih objekata
  •     uređenje ili proširenje gospodarskih objekata
  •     nabavu opreme ili dijelova opreme
  •     trajna obrtna sredstva
   

  Rok otplate je do 5 godina uz poček do 1 godine, izuzev za obrtna sredstva.

  Grad Ivanec subvencionira kamatu u ukupnom iznosu od 2%  tako da kamatna stopa za korisnika kredita iznosi 6% godišnje fiksna, te kao instrument osiguranja ovih kredita traži se zadužnica korisnika kredita i zadužnica vlasnika kredita a sukladno ocjeni boniteta i visini kredita,  ostali instrumenti osiguranja u dogovoru s Vaba d.d. bankom (jamci, hipoteka,drugi uobičajeni instrumenti osiguranja, uključivo jamstvo Garancijske agencije Varaždinske županije).

  Sve potrebne informacije o projektu „Mikrokreditiranje obrtnika, malih poduzetnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Grada Ivanca za 2008. godinu možete pronaći na web stranicama Grada Ivanca:

  http://www.ivanec.hr/novosti.asp?ID=113