Novosti

2011
 • Vaba d.d. banka sredstva namijenjena kupnji božićnih poklona i čestitki donirala Utočištu Sveti Nikola
  22pro
  Varaždin, 22.12.2011. -  Na prigodnoj svečanosti u Gradskoj vijećnici Vaba d.d. Varaždin danas je Zakladi solidarnosti Grada Varaždina  donirala sredstva kojima će biti kupljeni dječji krevetići za najmlađe stanovnike Doma za žrtve obiteljskog nasilja - Utočištu Sv. Nikola.
  Naime sredstva namijenjena kupnji božićnih poklona i čestitki Vaba banka ove je godine odlučila usmjeriti Utočištu Sv. Nikola te kupnjom dječjih krevetića dane u Utočištu  učiniti ugodnijim najmlađima.
  Prigodnoj svečanosti prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina, Vjeran Radelić,  ravnateljica Zaklade solidarnosti Grada Varaždina, Darinka Hajduk-Vučić, Petar Zrinski, predsjednik upravnog vijeća Zaklade, ravnateljica Utočišta Sveti Nikola, te Josip Šeremet, zamjenik predsjednika Uprave Vaba d.d. banke Varaždin i Ivana Cesar, direktorica Sektora poslovanja s građanima Vaba d.d. banke Varaždin.
   
  Dom za žrtve obiteljskog nasilja - Utočište Sv. Nikola u gradu Varaždinu  djeluje od 2004. godine i od tada je zbrinulo više od 800 žrtava nasilja. Osnovali su ga Zaklada solidarnosti grada Varaždina i Caritas Varaždinske biskupije. U Domu je trenutno zbrinuto 17 korisnika, i to 7 žena i 10 djece.  
  Osim osnovnih egzistencijalnih uvjeta, štićenici ustanove svakodnevno dobivaju i psihosocijalnu pomoć. Utočište se financira temeljem ugovora s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi te od donacija.
   
 • Vaba d.d. banka nastavlja pregovore s potencijalnim investitorima
  30stu
  Varaždin, 30.11.2011. -  Nakon prihvaćanja indikativne ponude za dokapitalizaciju Vaba d.d. banke Varaždin od strane Uprave, Nadzornog odbora i većinskih dioničara, Vaba d.d. banka danas je potpisala Ugovor o povjerljivosti s renomiranim američkim investicijskim fondom, kao potencijalnim investitorom  te će uskoro započeti proces dubinskog snimanja poslovanja Banke u cilju daljnje realizacije moguće investicije.
  Osim navedenog, Vaba d.d. banka danas je također primila i Pismo zainteresiranosti za dokapitalizaciju od strane velikog domaćeg investicijskog fonda  koji je zainteresiran za ulaganje u konsolidaciju malih banaka u Republici Hrvatskoj te slijede daljnji pregovori u cilju postizanja dogovora o iznosu i uvjetima dokapizalizacije s dioničarima Banke, nakon čega bi također uslijedio proces dubinskog snimanja.
  O svim daljnjim značajnijim koracima redovito će se obavještavati javnost.
   
 • Priopćenje
  24stu
  Varaždin, 24.11.2011.
  Vaba d.d. banka Varaždin posluje sa stopom adekvatnosti kapitala u skladu sa svim zakonskim i podzakonskim propisima te internim aktima. Vezano za stopu adekvatnosti kapitala napominjemo i kako je regulatorni minimum u RH znatno viši od minimalne stope adekvatnosti kapitala banaka u Europskoj uniji što doprinosi stabilnosti kako Vaba d.d. banke Varaždin, tako i cijelog bankarskog sustava u RH.
   
  Hrvatska narodna banka provodi superviziju nad svim kreditnim institucijama u RH, pa tako i nad Vaba d.d. bankom Varaždin. Supervizija se obavlja analizom brojnih izvješća koje banke redovito šalju Hrvatskoj narodnoj banci i obavljanjem izravnog nadzora nad poslovanjem banaka. Tijekom svibnja i lipnja 2011. godine Hrvatska narodna banka provela je redoviti izravni nadzor nad poslovanjem Vaba d.d. banke Varaždin, izdala rješenje po provedenom izravnom nadzoru te Banka posluje u skladu s njim i svim zakonskim i podzakonskim aktima.
   
  S obzirom na usmjerenost Banke na kontinuirani razvoj, Banka istražuje mogućnosti za daljnje strateško pozicioniranje kao snažna regionalna banka za financiranje malih i srednjih poduzetnika, i u tom smislu radi na kapitalnom jačanju.
   
  Skrećemo pozornost i na današnje priopćenje Hrvatske narodne banke  kojim je naglašeno kako je prema pokazateljima adekvatnosti kapitala i u pogledu likvidnosti situacija u Vaba d.d. banci Varaždin stabilna.
   
  Svi navodi iz ovog priopćenja mogu se provjeriti kod Hrvatske narodne banke kojoj se redovito šalju izvješća o adekvatnosti kapitala, likvidnosti kao i brojna druga propisana izvješća.
   
  S poštovanjem,

  Uprava Vaba d.d. banke Varaždin
 • Vaba d.d. banka Varaždin širi poslovanje u Međimurskoj županiji
  10lis
  Zbog velikog interesa malih poduzetnika i obrtnika s područja Međimurske županije, Vaba d.d. banka Varaždin od 1. listopada odlučila je proširiti postojeću ponudu u Poslovnici Čakovec još kvalitetnijom ponudom proizvoda i usluga za obrtništvo i malo poduzetništvo. Tako od 1. listopada Odjel obrtništva i malog poduzetništva Vaba d.d. banke Varaždin ima i svoj poseban ured u Poslovnici Čakovec koja se nalazi u Ulici Matice hrvatske 4.  Uz postojeće proizvode i usluge koje Poslovnica Čakovec nudi građanima, postojećim i potencijalnim klijentima  - obrtnicima i malim poduzetnicima od listopada se nude i sve potrebne informacije vezane uz otvaranje poslovnih računa, Internet bankarstva te različitih linija dugoročnih i kratkoročnih kredita prilagođenim individualnim potrebama malih poduzetnika.
   
  Kako je poslovanje s malim poduzetnicima strateška odrednica Vaba d.d. banke Varaždin, Banka je uspostavila suradnju i s Europskim Investicijskim Fondom (EIF - European Investment fund) u cilju ostvarenja zajedničke misije, a to je pružanje potpore razvoju malog i srednjeg poduzetništva. Tako su krajem 2010. godine Vaba d.d. banka Varaždin i EIF potpisali  Ugovor o zajmu s ciljem omogućavanja lakšeg pristupa financijskim sredstvima hrvatskim mikropoduzetnicima. Potpisivanjem ovog zajma EIF osigurava iznos od 50 posto vrijednosti svakog od odobrenih mikrokredita, a ostatak će osigurati Vaba d.d. banka Varaždin iz vlastitih sredstava.
  Korisnici kredita su mikropoduzetnici odnosno svi obrti, mala i srednja trgovačka društva i zadruge, OPG, slobodna zanimanja u 100% vlasništvu državljana Republike Hrvatske s najviše 10 zaposlenih, godišnjim prihodima do 2.000.000,00 EUR i/ili ukupnom bilančnom sumom manjom od 2.000.000,00 EUR.
  U sklopu ovog programa, odobravaju se srednjoročni krediti s rokom otplate do 6 godina. Dinamika otplate dogovara se s Bankom uz mogućnost odobrenja počeka do 12 mjeseci.  
  Iznos kredita kreće se u rasponu od minimalno 3.000 EUR do maksimalnog iznosa kredita od 25.000 EUR u protuvrijednostima u kunama. Kamatna stopa je promjenjiva, a trenutno iznosi od 7,538% do 8,038% godišnje (kamatna stopa vezana je za EURIBOR i usklađuje se svakih 6 mjeseci).
  Prednosti ove kreditne linije su sljedeće:
  • pokrivene su sve namjene kredita, od ulaganja u kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, nabava opreme i ostale dugotrajne imovine, financiranje obrtnih sredstva do refinanciranja kredita,
  • uz odobrenje dugoročnog kredita iz sredstava EIF-a automatski se odobrava i dopušteno prekoračenje po poslovnom računu, na rok od 6 mjeseci u iznosu u kunama koji je sukladan iznosu odobrenog dugoročnog kredita iz sredstava Europskog investicijskog fonda u EUR, uz kamatnu stopu koja iznosi 9,99% godišnje, promjenjiva, bez naknade za inicijalno odobrenje i troškova ovjere instumenata osiguranja.
  Obvezni instrumenti osiguranja kredita su zadužnice Korisnika kredita i vlasnika, te sukladno ocijeni boniteta i visini kredita, s Bankom se dogovaraju i dodatni instrumenti osiguranja u vidu hipoteka, sudužništva, jamaca, garancija te drugih instrumenata osiguranja koje poduzetnik ugovori s Bankom.
   
  Detaljnije informacije o navedenim kreditnim linijama kao i sve informacije o ostalim proizvodima Banke mogu se dobiti u Poslovnici Vaba d.d. Banke Varaždin, u Čakovcu na adresi Matice Hrvatske 4, radnim danom od 8 do 16 sati ili putem telefona 040 391 855, kod gospođe Ivanke Paler.
   
 • Vaba d.d. banka Varaždin sudjelovala na 3. Ivanečkom gospodarskom sajmu
  26ruj
  U organizaciji Grada Ivanca, Varaždinske županije i Poslovne zone Ivanec d.o.o., dana 23. i 24. rujna 2011.godine u Ivancu je održan 3. Ivanečki gospodarski sajam.
   
  Među pedesetak izlagača iz Bjelovarske, Zagrebačke, Krapinske, Međimurske i Varaždinske županije i kantona Sarajevo bila je i Vaba d.d. banka Varaždin, koja je predstavila kreditne linije za građane, obrtnike i poduzetnike, te druge usluge Vaba d.d. banke Varaždin.
 • Vaba d.d. banka Varaždin uvela novu kreditnu liniju za obrtnike i male poduzetnike
  6ruj
  Uz već poznate mikrokredite iz linije EUROPSKOG INVESTICIJSKOG FONDA (EIF) automatizmom se odobrava i odobreno prekoračenje po poslovnom računu bez naknade.
   
  Ponuda Vaba d.d. banke Varaždin za obrtnike od rujna je bogatija za još jedan novi proizvod: uz već postojeće mikrokredite iz linije EIF koji se odobravaju u iznosu do 25.000 EUR, Vaba korisnicima kredita odobrava automatizmom i prekoračenje po poslovnom računu, bez naknade. Ukoliko klijent ne želi koristiti odobreno prekoračenje, nema nikakvog dodatnog troška.. Svakom korisniku kredita iz EIF linije omogućavamo i korištenje odobrenog prekoračenja koji se odobrava na sljedeći način: ukoliko se odobri kredit iz EIF linije na 10.000 EUR, automatizmom se odobrava prekoračenje po poslovnom računu na 10.000 kn. Maksimalni iznos kredita iz EIF linije je 25.000 EUR, pa je maksimalni iznos prekoračenja 25.000 kn. Klijentima koji već posluju preko računa u Vaba d.d. banci Varaždin moguće je odobrenje i većeg prekoračenja, odnosno minusa po poslovnom računu, sukladno prometima koje obavlja preko računa. Kamatna stopa na iskorišteni dio tako odobrenog prekoračenja iznosi 9,99% godišnje.
   
  Detaljnije informacije o navedenim kreditnim linijama kao i sve informacije o ostalim proizvodima Banke mogu se dobiti u centrali Vaba d.d. banke Varaždin, na adresi Aleja kralja Zvonimira 1, unutar Odjela obrtništva i malog poduzetništva, radnim danom od 8h do 16h.
 • Održana redovna Glavna skupština Vaba d.d. banke Varaždin
  24kol
  Dana 24.8.2011. održana je redovna Glavna skupština Vaba d.d. banke Varaždin, objava poziva za koju je izvršena u Narodnim novinama broj 83/2011 od 18.7.2011.

  Skupštini je bilo nazočno 8 dioničara koji su predstavljali 1 124 800 dionica s pravom glasa, odnosno 63,7% ukupnog temeljnog kapitala Banke.

  Odluke su donijete jednoglasno  u tekstu kako je bilo predloženo u objavi poziva, izuzev odluka pod točkom 7. i točkom 9. Dnevnog reda.

  Naime, za točku 7. Dnevnog reda dioničar Validus d.d. iznio je protuprijedlog koji je i usvojen prilikom glasovanja, a kojim su izabrani sljedeći novi članovi Nadzornog odbora (na mandat od 4 godine): 
  1. g. Balz Merkli, dr. sci. oec., Gottlieb Binder-Strasse 17, 8802 Kilchberg, Švicarska, OIB: 21623097425
  2. g. Anis Khan, dipl. oec., Im Steig 9, 5432 Neuenhof, Švicarska, OIB: 87533302537
  3. g. Zdenko Franić, dipl.oec., Zagreb, Maksimirska 73, OIB: 78884211515 
  4. g. Zlatan Kuljiš, dipl.oec., Zagreb, Hrelićka 69, OIB: 80733988223
  Za predmetnu odluku glasovalo je 6 dioničara koji predstavljaju 68,5% temeljnog kapitala zastupljenog na skupštini, dok su preostala 2 dioničara bila suzdržana prilikom glasovanja.

  Prijedlog pod točkom 9. Dnevnog reda vezano za usvajanje izmijenjenog teksta Statuta, nije usvojen s obzirom da za njega prilikom glasovanja nisu dani glasovi koji predstavljaju potrebnih tri četvrtine temeljenog kapitala zastupljenog na glavnoj skupštini.
   
 • Vaba d.d. banka Varaždin nudi novi proizvod - dugoročni kunski kredit bez jamaca
  17kol
  Varaždin, 16. kolovoza 2011. - Vaba d.d. banka Varaždin svoju široku ponudu kredita upotpunjuje novim, dugoročnim kunskim gotovinskim kreditom bez jamaca. Ovaj kredit kreiran je na temelju provedene analize potreba korisnika kao i trenutnih zbivanja na tržištu. Naime velika eksponiranost bankarskog sustava kritikama zbog kredita u švicarskim francima, traženje ukidanja valutne klauzule, ovrhe jamcima i slično, utjecali su na stvaranje sve veće potražnje za povoljnim kreditima u domaćoj valuti - kuni.
   
  Krediti će se odobravati u iznosu od 10.000,00 do 50.000,00 kuna, dok će nominalna godišnja kamatna stopa iznositi 8,99 posto.
  *Efektivna kamatna stopa prema reprezentativnim primjerima:
   
  Iznos kredita u kn Kamatna stopa/naknada Efektivna kamatna stopa Rok otplate u godinama Mjesečni anuitet u kn Naknada u kn Ukupan iznos za plaćanje
  50.000 8,99%/1,99% 10,30% 5 1.037,68 995,00 63.530,10
  50.000 8,99%/2,99% 10,78% 5 1.037,68 1.495,00 64.030,10
  10.000 8,99%/1,99% 10,30% 5 207,54 199,00 12.705,97
  10.000 8,99%/2,99% 10,78% 5 207,54 299,00 12.805,97
  *reprezentativni primjeri izračunati su pod pretpostavkom isplate kredita 10.8.2011. godine i plaćanja interkalarne kamate 31.8.2011. godine. Obračun kamata napravljen je primjenom relativnog kamatnjaka, francuskom metodom.
   
  Korisnici kredita mogu biti svi kreditno sposobni postojeći i novi klijenti. Ukoliko se ugovori tekući račun i MASTERCARD kreditna kartica naknada za odobrenje iznosit će 1,99 posto, dok će bez ugovaranja spomenutog iznositi 2,99 posto od iznosa odobrenog kredita.
   
  Ugovaranjem tekućeg računa u Vabi, klijent će po odobrenju kredita dobiti minus po tekućem računu nakon prvog redovnog priljeva (plaće, mirovine), dok će banka svakom klijentu uplatiti na tekući račun 100,00 kuna kao „Akcijsku uplatu Vabe“. Mastercard kreditna kartica može se ugovoriti kao charge ili revolving kreditne kartice, a odobravanjem kredita odobrava se i limit u visini do 10 posto iznosa odobrenog kredita.
   
  Bitno je naglasiti da se za ovaj kredit neće tražiti osiguranje u obliku jamaca i hipoteka te će klijent moći dobiti poček do 3 mjeseca.
   
  Sveobuhvatna potrebna dokumentacija za utvrđivanje kreditne sposobnosti može se pronaći na internet stranicama Vaba d.d. banke Varaždin – www.vababanka.hr ili u svim poslovnicama Vaba d.d. banke Varaždin.

  Dugoročni kunski kredit bez jamaca
   
   
   
   
 • Vaba generalni sponzor MALOG MEFA-a
  1kol
  Vaba generalni sponzor MALOG MEF-a
   
  U centru Čakovca,  na velikoj pozornici na Trgu Republike,  dana 01. kolovoza 2011. godine u sklopu Porcijunkulovog, kulturno turističke manifestacije grada Čakovca, pod generalnim sponzorstvom VABA d.d. banke Varaždin, održani je peti jubilarni Dječji festival MALI MEF.
   
  U sklopu strategije društveno odgovornog poslovanja Vaba d.d. banke Varaždin, ovim sponzorstvom Banka je nastavila  sudjelovanje i potporu u svim značajnijim kulturnim, društvenim, sportskim događanjima  u  lokalnim zajednicama, kako bi pomogla i  pridonijela razvoju gospodarstva u svih  pet županija u kojima djeluju  Poslovnice Vaba d.d.banke Varaždin.
   
  I ovom prilikom  banka je predstavila  ponudu svojih proizvoda,  prije svega  ponudu kvalitetnih i povoljnih izvora financiranja za male poduzetnike.
  Zajedno s Europskim investicijskim fondom, malim i srednjim poduzetnicima, banka  odobrava   kredite do 25.000 eur-a  za kupnju,  izgradnju gospodarskih objekata, nabavu opreme, trajna obrtna sredstva  ili  refinanciranje kredita uz izuzetno povoljne uvjete.
   
  Osim malim poduzetnicima,  odobravaju se  i krediti građanima, dugoročni nenamjenski krediti i krediti za prelazak,  za  financiranje pokrića na tekućim računima i kreditnim karticama  u drugim bankama.
  Atraktivnim kamatnim stopama  na štednju građana,  putem Vaba konto Juniora, dječje štednje Vaba banka  brine i za najmlađe.
  Dječja štednja  je posebno prihvaćena od roditelja koji imaju priliku na taj način djecu poučiti odgovornom upravljanju novcem.
   
  Festival je bio odlično posječen, na štandu Vaba banke d.d. Varaždin  bilo je mnogo gostiju,  najmlađima  su dijelili  baloni i slatkiši, njihovim roditeljima  promidžbeni materijali.
   
 • Vaba d.d. banka Varaždin generalni sponzor izložbe fotografija Andreja Švogera
  15srp
    Vaba d.d. banka Varaždin generalni sponzor izložbe fotografija Andreja Švogera
  Podrška mladom autoru za daljnja ostvarenja
   
  Varaždin, 14.07.2011. – Vaba d.d. banka Varaždin kao društveno odgovorna kompanija kontinuirano podupire kvalitetne projekte i inicijative regije u kojoj djeluje, pa je tako ovog ljeta odlučila biti generalnim sponzorom izložbe fotografija Andreja Švogera pod nazivom „Moja opažanja“, a koja će se biti otvorena u galeriji palače Sermage, 14. srpnja 2011. godine.
   
  Ivana Cesar, direktor Sektora poslovanja s građanima Vaba d.d. banke Varaždin ovom je prilikom  istakla: „ U umjetničkom izražaju  Andreja Švogera, našeg mladog umjetnika, svatko od nas zasigurno može prepoznati dio sebe, dio svojih korijena, dio naše regije. Opažanjem detalja svakodnevnice pretočenih u crno bijeli svijet fotografije, opažanjem naoko uobičajenih no opet toliko važnih detalja i situacija, Andrej nas je sve podsjetio na prave vrijednosti u životu. Stoga je i Vaba d.d. banka odlučila podržati ovog mladog autora i na ovaj mu način otvoriti vrata daljnjih uspjeha.“
   
  Na izložbi Andreja Švogera „Moja opažanja“ bit će predstavljeno ukupno 25 fotografija s temom ljudi u crno – bijeloj tehnici. Postav izložbe radile su renomirane kustosice Gradskog muzeja Varaždin, Mirjana Dučakijević i Elizabeta Igrec, dok je u izboru fotografija sudjelovao poznati varaždinski povjesničar umjetnosti Miroslav Klemm.
                       
                                                    
                                  

                                         
 • Smanjenje kamatnih stopa na kredite građana
  1srp
  S obzirom na trend postupnog opadanja kamatnih stopa na novčanom i kreditnom tržištu, te smanjenje eskontne stope, Vaba d.d. banka Varaždin od 1.7.2011. godine smanjuje kamatne stope na sve kredite građana odobrene nakon 01.01.2006, a kojima se obračunava kamatna stopa viša od 12%, na 11,99%.

  Od 1.7. 2011. godine redovna kamatna stopa na odobrena prekoračenja po tekućem računu i Mastercard kreditnoj kartici iznosi 11,99%.
 • Raspolaganje štednjom maloljetne djece od 1. travnja 2011. godine
  31ožu
  Obavještavamo vas o novim iznosima kojima roditelji, odnosno zakonski zastupnici mogu raspolagati novčanim sredstvima na računima, odnosno štednji maloljetne djece.

  Od 1. travnja 2011. godine, roditelji, odnosno zakonski zastupnici, moći će bez odobrenja centra za socijalnu skrb mjesečno raspolagati iznosom koji ovisi o dobi djeteta, pa će tako on iznositi:
  • 908,31 kuna za dijete do 6 godina (17 % prosječne plaće u RH),
  • 1.068,60 kuna za dijete od 7 do 12 godina (20 % prosječne plaće u RH),
  • 1.175,46 kuna za dijete od 13 do 18 godine (22% prosječne plaće u RH) .
  Za iznose mjesečnog raspolaganja veće od gore navedenih, roditelji odnosno zakonski zastupnici dužni su ishoditi odobrenje nadležnog centra za socijalnu skrb.
   
 • Raspolaganje
  31ožu

   Obavještavamo vas o novim iznosima kojima roditelji, odnosno zakonski zastupnici mogu raspolagati novčanim sredstvima na računima, odnosno štednji maloljetne djece.
   
  Od 1. travnja 2011. godine, roditelji, odnosno zakonski zastupnici, moći će bez odobrenja centra za socijalnu skrb mjesečno raspolagati iznosom koji ovisi o dobi djeteta, pa će tako on iznositi:
   

  • 908,31 kuna za dijete do 6 godina (17 % prosječne plaće u RH),
  • 1.068,60 kuna za dijete od 7 do 12 godina (20 % prosječne plaće u RH),
  • 1.175,46 kuna za dijete od 13 do 18 godine (22% prosječne plaće u RH) .

   
  Za iznose mjesečnog raspolaganja veće od gore navedenih, roditelji odnosno zakonski zastupnici dužni su ishoditi odobrenje nadležnog centra za socijalnu skrb.
   
   

 • Raspolaganje štednjom maloljetne djece od 1. travnja 2011. godine
  31ožu

  Obavještavamo Vas
   

   

 • Uputa klijentima o postupanju s primanjima i naknadama izuzetim od ovrhe - NOVO
  22ožu
  Radi ostvarivanja prava raspolaganja zaštićenim primanjima i/ili naknadama iz članka 91. i čl. 92 Ovršnog zakona, popunjeni obrazac Obavijesti iz čl. 122.st.1. Ovršnog zakona, potrebno je dostaviti u regionalni centar ili podružnicu FINE ( prema popisu jedinica Agencije u prilogu Obavijesti ).

  Obrazac Obavijesti dostupan je u svim poslovnicama Banke.

  Popis jedinica Agencije.
 • Smanjenje redovnih kamatnih stopa na deviznu oročenu štednju građana
  15ožu
  Poštovani klijenti,

  Zbog situacije u makroekonomskom okruženju i kretanja kamatnih stopa na financijskom tržištu, Vaba d.d. banka Varaždin donijela je odluku o smanjenju redovnih kamatnih stopa na deviznu oročenu štednju građana u EUR, USD, CHF i drugim stranim valutama, te na oročenu štednju građana Vaba Konto i Vaba Konto Junior u HRK i EUR.
  Nove Kamatne stope primjenjivati će se na novougovorenu oročenu štednju građana od 01.04.2011. godine.

  Nove kamatne stope na deviznu oročenu štednju građana od 01.04.2011. 
 • Glavna skupština Vaba d.d. banke Varaždin
  23vlj
  Dana 23.2.2011. godine održana je Glavna skupština Vaba d.d. banke Varaždin na kojoj je jednoglasno donijeta odluka o izmjeni predmeta poslovanja Banke te odluka o odgovarajućoj izmjeni Statuta, kako je to predloženo u objavi poziva za glavnu skupštinu (Narodne novine 6/2011 od 14.1.2011.).
   
  U postojeći predmet poslovanja dodane su nove djelatnosti sukladno Zakonu o tržištu kapitala, dok je u preostalom dijelu predmet poslovanja terminološki usklađen sa Zakonom o kreditnim institucijama.
   
  Skupštini je bilo nazočno 5 dioničara koji su predstavljali 979 975 dionica s pravom glasa, odnosno 55,5% ukupnog temeljnog kapitala Banke.
 • Vaba d.d. banka Varaždin ostvarila porast dobiti prije rezervacija 29,8 posto
  10vlj
  Varaždin, 10. veljače 2011. - Prema nerevidiranim podacima Vaba d.d. banka Varaždin u 2010. godini nastavlja sa uspješnim poslovanjem. Neto kamatni prihod je 14,8 posto viši nego u 2009. godini što je, uz zadržavanje troškova na prošlogodišnjoj razini, utjecalo na porast dobiti prije rezervacija 29,8 posto. Sukladno otežanim gospodarskim uvjetima neto troškovi rezervacija i usklađivanja povećani su sa 2,3 milijuna kuna na 8,6 milijuna kuna što je utjecalo na smanjenje neto dobiti sa 5,1 na 1,0 milijuna kuna.
   
  Ukupna imovina Banke na dan 31.12.2010. iznosi 1,43 milijardi kuna, što predstavlja povećanje od 18,1 posto u odnosu na stanje na dan 31.12.2009. godine, pri čemu su krediti povećani 9,1 posto te na dan 31.12.2010. godine iznose 883,8 milijuna kuna. U izvorima financiranja najznačajnije je povećanje depozita stanovništva sa 627,6 milijuna kuna na dan 31.12.2009. na 780,8 milijuna kuna na dan 31.12.2010. što predstavlja porast od 24,4 posto. 
 • VABA d.d. banka Varaždin darovala drvene didaktičke igračke djeci Opće bolnice Varaždin
  4vlj
  Varaždin, 2.2.2011. – Vaba d.d. banka Varaždin kao društveno odgovorna kompanija kontinuirano podupire humanitarne projekte pa je tako ovoga puta razveselila djecu u Odjelu pedijatrije Opće bolnice Varaždin drvenim didaktičkim igračkama koje su izradili članovi Udruge za sretnije dijete Zvjezdica.
   
  Ivana Cesar, direktor Sektora poslovanja s građanima Vaba d.d. banke Varaždin uručila je igračke djeci na Odjelu pedijatrije Opće bolnice Varaždin kako bi njihov boravak u bolnici učinili što ugodnijim i veselijim.  Uz Ivanu Cesar uručivanju je prisustvovala i Biserka Horvat dr.med., zamjenica voditelja odjela za zdravstvenu zaštitu dojenčadi i djece.
  Uz želje djeci za što skorijim ozdravljenjem, Ivana Cesar ovom je prilikom istaknula kako će Vaba i ubuduće sudjelovati u različitim humanitarnim projektima od značaja za Grad Varaždin i Varaždinsku županiju.
   
 • Održana prezentacija Vaba d.d. banke Varaždin u Obrtničkoj komori Varaždinske županije
  4vlj
  Dana 01. veljače 2011. godine u prostorijama Obrtničke komore Varaždinske županije u Varaždinu održano je predstavljanje kreditnih linija i financijskih usluga Vaba d.d. banke Varaždin namijenjenih obrtnicima i malim poduzetnicima. Financijske proizvode i usluge banke, ali i novosti u Zakonskoj regulativi predstavila je Ivana Cesar, direktorica sektora poslovanja s građanima Vaba d.d. banke Varaždin.
   
  U ponudi kredita Vaba d.d. banke Varaždin nalazi se nekoliko povoljnih poduzetničkih kreditnih linija, od lokalnog projekta razvoja malog gospodarstva, lokalnog projekta razvoja – mikrokreditiranje, programa poticanja malog gospodarstva u Varaždinskoj županiji, kredita u suradnji s gradom Ludbregom, gradom Lepoglavom i gradom Ivancem te kreditne linije u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak. Tako u okviru lokalnih projekata razvoja malog gospodarstva Vaba banka nudi obrtnicima i malim srednjim poduzetnicima na području Varaždinske županije kredite od 200 tisuća do 5 milijuna kuna, na rok od 10 godina, s počekom do 2 godine, uz kamatnu stopu od 8 posto promjenjivu. Bitno je naglasiti da Varaždinska županija i Ministarstvo gospodarstva RH sudjeluju u subvencioniranju kamate s 0,5 i 2 posto. 
  Projekti mikrokreditiranja odnose se na kredite od 35 do 200 tisuća kuna, s počekom od godine dana, za kupnju, izgradnju ili uređenje i proširenje objekata, nabavu opreme, trajna obrtna sredstva. Ove kredite također subvencioniraju Županija i Ministarstvo gospodarstva s 1 posto.
   
  U svojoj širokoj ponudi kredita, Vaba banka Varaždin nudi i poduzetničke kredite u suradnji s Europskim investicijskim fondom. Novi program mikrokreditiranja vrijedan je ukupno 10 milijuna eura, od kojih je Europski investicijski fond osigurao 5 milijuna eura kao i Vaba. Korisnici ove kreditne linije mogu biti obrti, mali poduzetnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, zadruge i slobodna zanimanja. Krediti se odobravaju u iznosima od minimalno 3.000,00 eura pa do 25.000,00 eura, a namjena kreditnih sredstava je za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, nabavu opreme ili pojedinih dijelova opreme, trajna obrtna sredstva ili refinanciranje kredita. Rok otplate kredita je do 6 godina uključujući poček, koji ovisno o namjeni može biti do godine dana.
   
  Ovom prigodom, Ivana Cesar predstavila je i mogućnosti financiranja prema IPARD programima ( Mjera 302 ( Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti unutar IPARD programa )Kroz  HBOR programe banka je u mogućnosti ponuditi vrlo prihvatljivu kamatnu stopu i rokove  otplate,  tako da je na taj način i omogućeno, odnosno osigurano financiranje projekta  do njegove realizacije i povrata  odobrenih sredstava iz EU  fondova. Ukoliko  će biti potrebno i financiranje  dijela investicijskih ulaganja koja će  poduzetnik  financirati  samostalno kroz otplatu kredita Banka je također sprema  sudjelovati u financiranju i tog dijela investicije. U nastojanjima  da  se što više   poduzetnika uključuje u navedene  programe,  te da potakne   razvoj poduzetničkih ideja, Banka je spremna uključiti se u svaki pojedini  projekat, te osim  financiranja prihvatljivih  ulaganja sukladno programima IPARD , kroz pomoć u edukaciji i  izradi  dokumentacije  potrebne za   prijavu na natječaje po pojedinim mjerama .
   
  Novosti u Zakonskoj regulativi od siječnja ove godine odnose se na promjene u platnom prometu, među kojima su ukidanje glavnih i sporednih računa (svi računi su jednaki) te su svi računi su transakcijski i multivalutni. Prisilne naplate od 01. siječnja preuzima FINA, koja blokira i deblokira račune i o tome obavještava banke.
   
  Vaba d.d. banka Varaždin pouzdan je partner obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima koji svoje proizvode i usluge prilagođava njihovim potrebama i mogućnostima. Zapošljava tim specijaliziranih stručnjaka za poslovanje s obrtnicima i poduzetnicima, koji će znati prepoznati mogućnosti klijenta i ponuditi mu optimalan proizvod i uslugu.  Vaba banka nudi čak 11 subvencioniranih kreditnih linija u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, uz transparentne kreditne uvjete i brzu realizaciju kredita.

  Prezentacija